Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2017. november 02.

Mozgáskorlátozottat rabolt ki a visszaeső 19 éves férfi - vádat emeltek ellene

Földre lökte a mozgáskorlátozott sértettet és elvette a pénztárcáját egy 19 éves, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló férfi Szombathelyen. Az illetőnek lopás miatt is felelnie kell, illetve amiatt is, mivel marihuánát adott egy fiatalkorúnak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen az előzetes letartóztatásban lévő 19 éves férfi ellen, aki egy mozgásában korlátozott sértett pénzét vette el fenyegetéssel és erőszakkal 2017. áprilisában Szombathelyen.

A vádirat szerint a vádlott leült a sértett mellé egy padra egy szombathelyi téren, nem sokkal dél előtt. Beszélgetni kezdett a sértettel, és közben észrevétlenül ellopott a zsebéből egy 500 forintos bankjegyet.

A vádlott ezt követően ráült a sértett lábára, majd felszólította, hogy adja át a nála lévő pénzt, amíg tízig elszámol, mert ellenkező esetben megveri. A sértett nem tett eleget a felszólításnak. A vádlott erre nagy erővel meglökte őt, aminek következtében a sértett a földre esett és zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A sértett tartott a további bántalmazástól, ezért elővett a pénztárcájából két 1000 forintos bankjegyet. A vádlott a pénzt kikapta a sértett kezéből, majd a pénztárcát is elvette. A sértett nevére kiállított kedvezményes utazásra jogosító igazolványt kivette a tárcából és távozott a helyszínről.

A vádirat szerint továbbá a vádlott 2016. decemberében csekély mennyiségű marihuánát adott át egy fiatalkorú személynek Szombathelyen. 2017. márciusában pedig egy szombathelyi kerékpárüzlet udvarán a vádlott azzal az ürüggyel,
hogy pók mászott a sértett kezében lévő táskába, abba benyúlt és ellopta a sértett pénztárcáját, 12.000 forinttal és a sértett okmányaival.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével, tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és szabálysértési értékre üzletszerűen
elkövetett lopás vétségével vádolja. A halmazati szabályokra figyelemmel az irányadó büntetési tétel 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Az elkövetésekkor felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló vádlottal szemben a járási és nyomozó ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés, valamint mellékbüntetéskéntközügyektől eltiltás kiszabására és a felfüggesztett  szabadságvesztés utólagos végrehajtásánakelrendelésére tett indítványt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.