Barion Pixel
2017. szeptember 04.

Videó: gumifüstös motoros nap a biztonságért bemutatókkal, showműsorral

Látványos bemutatókkal várta az érdeklődőket az idei Motoros és Baleset-megelőzési Nap. Videón mutatjuk meg a streetfighter show-t, a BMW driftet, a motorosfelvonulást, a mentési bemutatót és sok fotót is készítettünk a népszerű programon.

DSC_6357

Évek óta a szombathelyi Family Center parkolójában rendezik a közlekedésbiztonsági programot, aki azonban erről arra asszociál, hogy unalmas előadások váltják egymást az nagyon téved.

A Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesülete már korábban rájött arra, hogy ha el akarják juttatni az üzenetüket a tömeghez, akkor ahhoz látványosságot, elfoglaltságot kell biztosítani az érdeklődőknek. Így aztán egyre többen vannak, akik már előre várják a következő évi programot és bár a nevében motoros rendezvényről van szó, mégis egyre több autós látogat el a programokra.

DSC_5658

A közlekedésbiztonsági programokba még az is belefér, hogy veszélyes és a közúton nem szívesen látott bemutatókra is sor kerüljön. Így aztán nagyon sokan voltak kíváncsiak a BMW-s Balogh Tamás driftes produkciójára, illetve Herczeg Balázs (alias Mókus) streetfighter őrültségeire is. Mókus biztosan nem sértődik meg rajta, ha a közönség időnként felhördül és ahogyan a videóban is hallható "ez nem normális!" kifejezéssel illeti, hiszen a maximumot próbálja kihozni a motorokból. A figyelmeztetés azonban nem árt: a látottatakat közúton kipróbálni életveszélyes és alapból máshol sem javasolt.

 

A rendezvényen a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem mellett polgárőrök is jelen voltak és a járműveiket is megszemlélhették az érdeklődők. A rendőrök ügyességi pályával, tesztekkel, játékokkal foglalták le a fiatalokat és kevésbé ifjakat. Sokaknál kibukott a hiányos KRESZ ismeret, viszont szankciók helyett ezúttal gyors ismeretbővítés zajlott és sokan távozhattak ajándékokkal.

DSC_6216

A motoros rendőrök bemutatója előtt éles riasztás érkezett, emiatt távozniuk kellett, de egy óra múlva visszatértek. Sokan tették próbára a tudásukat a motoros vezetéstechnikai pályán is, a hibákról pedig azonnal megkapták az értékelést. A legjobbakat a rendőrség ajándékcsomaggal jutalmazta.

DSC_5642

Idén sem maradt el a mentési bemutató, ahol egy halálos balesetnél zajló munkálatokba és mentési fortélyokba kaptak betekintést a nézők.

DSC_6251

Miután a tűzoltók által kiszabadított sérülteket ellátták és elszállították a mentők és a holttestet is letakarták jött a ráadás. A roncsot felgyújtották, hogy a vépi és szombathelyi tűzoltók közösen elolthassák azt.

 

 

Sokan meglepődtek azon, milyen gyorsan lángba borul egy gépjármű és ilyenkor kis oltóeszközökkel már esélytelen nekiállni az oltásnak.

 

 

A mozgalmas délutánt felvonulás zárta. Rendőri felvezetéssel tettek egy nagy kört a motorosok, mögöttük pedig mentőautó gurult, a szombathelyi utcákon pedig sokan integettek a menetoszlopnak.

 

A rendezvény célja a balesetmegelőzésen túl a motorosok és autósok közötti ellentétek tompítása is. A helyszíni beszélgetésekből az szűrhető le, hogy akik ellátogatnak egy ilyen programra, azok általában nem azok, akik vicsorogva dudálják le a másikat az útról.

DSC_5636

Az pedig nagyon fontos, hogy az autósok, motorosok és kerékpárosok ne ellenségként, hanem egyenrangú félként tekintsenek a másikra. Ha pedig valamelyik járműkategória képviselője őrültséget követ el az úton, akkor ne általánosságban az autósokat, bringásokat, vagy motorosokat szidja a másik fél, hanem konkrétan a szabálytalan illetőt.

DSC_6084

BMW drift a Family Center parkolójában, Szombathelyen



Mókus streetfighter bemutató a VIII. Motoros- és Baleset-megelőzési Napon



VIII. Motoros- és Balesetmegelőzési Nap Szombathelyen (2017.)



 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.