Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet 2017. március 07.

Higiénikus mosodával bővült a szombathelyi börtön

ünnepélyes keretek között adták át a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén megépített új regionális higiéniás mosodát. Az üzemet a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. üzemelteti. A mosoda évente több mint 1,6 millió kg textil higiénikus tisztítására képes. Az állami intézmények, elsősorban kórházak speciális igényeit kielégítő üzem a fogvatartottak számára képzési és munkalehetőséget jelent.

Szombathelyi mosodaátadás 12

Jelenleg két műszakban, összesen 50 fogvatartott dolgozik a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a 100 százalékban állami tulajdonban álló Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. együttműködésében létrehozott mosodaüzemben. A regionális higiéniás mosoda a bv-intézetek és állami intézmények speciális ellátási igényeinek megfelelően működik majd, évente több mint 1,6 millió kg textil kezelésével. A korszerű, európai színvonalú üzem mosodai tevékenységét a négy mosó-csavarógép mellett szárítógépek, présvasalók és hajtogatógépek segítik és a textilanyagok élettartamára nézve a lehető legelőnyösebb, legkorszerűbb mosási folyamatokat alkalmazzák.

Szombathelyi mosodaátadás 13

A közel 600 millió forintból létesült, 1200 négyzetméter alapterületű mosoda OKJ-s képzési helyszínként és varrodaként is működik majd, így biztosítva a fogvatartottak folyamatos bevonását és foglalkoztatását. A mosodaüzem a belső ellátás rendszerében működik: a büntetés-végrehajtás gazdasági társasága fogvatartotti munkával végzi a szolgáltatást. Az új munkahely létrehozásával a szombathelyi börtön közelebb került a teljes, tehát a 100 százalékos fogvatartotti foglalkoztatásra vonatkozó kormányzati elvárás teljesítéséhez.

Dömény Sándor bv. vezérőrnagy, a szombathelyi börtön megbízott parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette az átadási ünnepség programját. A parancsnoki köszöntő után Lajtár József bv. vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese tájékoztatta ünnepi beszédében a meghívott vendégeket a beruházás előzményeiről és a megvalósítás folyamatáról.

Szombathelyi mosodaátadás 20

Elmondta, hogy a projekt megvalósításának alapvetően három fő célja volt: egyrészről a Büntetés-végrehajtási Szervezetre háruló, kormányhatározatban megfogalmazott ellátási kör részére a mosodai szolgáltatások biztosításának teljesítése, továbbá a megrendelői igények szerinti specializált, higiénikus mosodai környezet kialakítása és végezetül, de nem utolsó sorban, a fogvatartottak reintegrációjának elősegítése azzal, hogy az ítéletük töltése közben társadalmilag hasznos munkát végezzenek, és egyben járuljanak hozzá a tartási költségeikhez.

Mertünk nagyot álmodni – fogalmazott vezérőrnagy, majd azzal folytatta, hogy – a már meglévő pálhalmai mosoda mellett megépült a budapesti, majd 2016. április 26-án – a kormányzati feladat meghatározásnak megfelelően – megkezdődött a szombathelyi előkészítő munka.

Szombathelyi mosodaátadás 14

A Sopronkőhidai Kft. jelenleg 294 fogvatartottnak biztosít munkát, akik munkadíjuk egy részével hozzájárulnak tartási költségeikhez. A gazdasági társaság tevékenységi körébe tartozik a konfekcionált és fémipari termékek gyártása, az iskolai bútorgyártás és az autóipari bérmunka is. A cég a szombathelyi üzem elindításával összesen már 5 büntetés-végrehajtási intézetben (Sopronkőhida, Veszprém, Zala, Győr) lát el mosodai tevékenységet.

Szombathelyi mosodaátadás 17

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.