Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Kovács Patrícia 2015. március 05.

Új mobil labor, új műszaki mentési eszközök a Vas megyei katasztrófavédelemnél

Március 2-án szolgálatba állt az Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új katasztrófavédelmi mobil laborja, emellett a szlovén-magyar együttműködés keretében, pályázaton nyert eszközökkel is bővült az igazgatóság eszközállománya. Az új eszközök nagymértékben segítik a tűzoltók munkáját, használatukkal szakszerűbbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik a káresemények kezelése.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2014. december 11-én ünnepélyes keretek között adta át azt az új, speciális rendeltetésű járművet, amely a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon március 2-án állt szolgálatba.

DSC_7713ab

Erdélyi Krisztián tűzoltó alezredes, megyei igazgató március 5-én mutatta be az új eszközt. A Land Rover Defender típusú katasztrófavédelmi mobil labor valóban mozgó laboratórium, hiszen a magas színvonalú szakfelszerelések segítségével halmazállapottól függetlenül azonosíthatóak a veszélyes anyagok. Műszerei felismerik és jelzik a nukleáris veszélyt.

DSC_7677abiiiii

A járművön számos védő- és mérőeszközt helyeztek el, amelyek a veszélyes anyagok jelenlétében lévő minél biztonságosabb és szakszerűbb munkát segítik. Ezek közé sorolhatók egyebek mellett az egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, vegyi felderítő kézi eszközök, különböző sugárzásmérő készülékek. Mindemellett környezetvédelmi ellenőrző állomás, kézi meteorológiai eszköz, illetve mentesítő anyagok biztosítják a kezelő személyzet hatékony beavatkozását. A jármű eszközei közé tartoznak továbbá a láthatóságot javító kiegészítők, műszaki segédeszközök is.

DSC_1604
(Fotó: Balogh Nikoletta tű. zls.)

Szintén nagy hangsúlyt fektettek a katasztrófavédelmi mobil labor informatikai felszereltségére is, a különféle járőr- és videófunkciós kamerák, hőkamerák, laptopok, nyomtatók, szoftverek, mobil internet hozzáférés, illetve térképek ugyancsak a jármű tartozékát képezik. Az informatikai felszereltség lehetővé teszi a különböző terjedési modellek kiszámítását, így az azonnali reagálást, a lakosságvédelmi intézkedések előkészítését.

A mobil labor kiemelt szerepet kap a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében is, a járművön szolgálatot teljesítőknek számos adatbázis áll rendelkezésére.

A katasztrófavédelmi mobil labor bemutatása mellett azon eszközök átadására is sor került, melyeket a „Mentsünk együtt!” Szlovénia-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” Európai Uniós pályázat útján szerzett be a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

DSC_7705ab

A projekt során a megyei katasztrófavédelem közös képzéseken, vízből mentési, műszaki mentési, illetve magasból mentés gyakorlatokon vett részt a muraszombati partnerekkel. A cél az volt, hogy a felek megismerjék egymás sajátos mentési eszközeit, technikáit, továbbá olyan hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak, melyeket egy esetleges közös munka során is kamatoztatni tudnak.

A pályázat keretében mindkét partnernek lehetősége nyílt különböző, az alapfeladatok ellátását nagy mértékben támogató eszközök beszerzésére. A műszaki mentéshez szükséges felszerelés a kor követelményeinek megfelelő, legújabb típusú eszközökből állt össze. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság komplett műszaki mentő felszerelést szerzett a pályázaton, annak tartozékaival, kiegészítőivel, továbbá 12 db rádiófrekvenciás, sűrített levegős légzésvédő készülékkel, az ezeket felügyelő ellenőrzőrendszerrel, úgy mint központi számítógéppel, rövid hatósugarú adó- és vevőegységekkel, egyedi azonosító eszközökkel, illetve különféle búvárfelszerelésekkel gazdagodott.

DSC_7710ab

A rádiófrekvenciás légzőkészülék-felügyeleti rendszer olyan tulajdonságokkal bír, mint a korábban, a műegyetemi tragédiát követően a fővárosban rendszeresített eszközök: a zárt téri tűzesetek során pontos adatokat mutat a beavatkozó személy állapotáról, az aktuális hőmérsékletről, a pillanatnyi levegőfogyasztásról, illetve a tartalék levegő mennyiségéről. Szükség esetén a veszélyes terület elhagyására való felhívás is elvégezhető a készülékek rendszerén keresztül, melyet az álarcba épített kijelző segítségével lehet a beavatkozók tudomására hozni.

A pályázaton nyert új műszaki mentési eszközök a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság felszerelését bővítik majd.

Új mobil labor, új műszaki mentési eszközök a Vas megyei katasztrófavédelemnél



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.