Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Videó: Olvasó 2024. március 08.

Videó: Lézerrel vakította el az M86-oson közlekedő autóvezetőt egy kamionsofőr

Az autóúton Csorna felé haladó gépkocsi vezetőjét egy Hegyfalu felé tartó kamion vezetője vette célba, zöld lézerrel, sikerrel. Fedélzeti kamera rögzítette az esetet.

Zöld színű lézerrel vette célba egy kamionsofőr egy vele szembe haladó gépkocsi vezetőjét 2024. március 7-én este az M86-os autóúton, a magyarkeresztúri lehajtó közelében.

---Kérjük, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra! Köszönjük!---

A gépkocsit vezető középkorú férfi szemét is érte a lézer fénye, emiatt percekig könnyezett, fájt a szeme. A sofőr ekkor még arra gondolt, hogy bemegy a győri kórházba, de a tünetek elmúltak. Olvasónk elküldte a fedélzeti kamerájának a felvételét, amiből egyértelműen látszik, hogy a kamionsofőr az autóvezetőre  célzott a járművéből, talán saját szórakoztatására. A beteg játéknak azonban adott esetben komoly következménye is lehet, ha a lézerrel célba vett személy balesetet szenved, vagy okoz, esetleg a szeme maradandó károsodást szenved. Ekkor akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a mások életét veszélyeztetőt, amennyiben sikerül azonosítani.

A videóban látható zöld fényű lézerről sem lehet tudni, hogy mennyire biztonságos. A korábban jellemzően prezentációkhoz használt piros fényű mutatólézerek jellemzően 1 milliwatt teljesítményűek voltak. Manapság viszont nem okoz nehézséget az akár 200 milliwatt teljesítményű zöld fényű lézer beszerzése sem.

A nagyobb teljesítményű lézer képes súlyos fotokémiai sérülést okozni a szem érzékeny szövetein, elsősorban a retinán, valamint a szaruhártyán, továbbá a szemlencsében is, hályogképződés formájában.

A már szürkülettől több kilométeres, jól látható sugarat húzó zöld lézerek gondatlan felhasználása komoly veszélyeket rejt magában. A szemet érő közvetlen, akár véletlen sugárzáson kívül káros a fényes felületekről visszaverődő lézerfény is, különösen beltérben – olvasható az orvosilexikon.hu oldalon.

A szerző, Váli Béla Edgár arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalan forrásból származó, viszonylag olcsón megvásárolható, de nagyobb teljesítményű zöld lézerek tervezése és gyártása során biztonsági megfontolások szorulhatnak háttérbe, amelyek következtében a végtermék olyan sugárzást is kibocsájt, amit a szemünkkel nem érzékelünk. Ez a sugárzás az infravörös, vagy ahhoz közeli tartományban észlelhető, például éjjeli felvételre képes kamerával.

Ez azért is veszélyes, mert a dióda megkérdőjelezhető minőségéből és a szűrés hiányából kifolyólag a sugárzás energiája  a láthatatlansága okán nem vált ki reflexes szemhéjzárást.

Az elmúlt években jellemzően le-, vagy felszálló repülőgépek pilótáit próbálták lézerrel vakítani, poénból. A gépjárművekből történő lézerezés nagyon kockázatos az elkövető szempontjából, hiszen kamerák, rendszámfigyelő rendszerek mellett halad el az illető járműve, így nagy a lebukás veszélye.

Közúti veszélyeztetés

234. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz. (Forrás)

A fedélzeti kamera felvételét köszönjük olvasónknak!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.