Barion Pixel
Szerző: BvOP 2019. március 04.

Levizsgáztak a Csillagbörtön legjobb kertészei

A frissen szerzett bizonyítványukkal a zsebükben könnyebben találhat majd munkát a szabad életben az a kilenc kertész tanuló, aki a szegedi Fegyház és Börtönben szerzett OKJ-s kertész szakmát március 1-jén.

A tavasz első napján szóban, írásban és gyakorlatban vizsgáztak az elítéltek. Az egyik gyakorlati vizsgafeladat a palántaültetés volt, ezt teljesítették a legjobban. Két éven keresztül tanulták a kertészkedést, de a vállalkozás mikéntjéről, a kereskedelem kialakításáról és a munkavállalás jogi ismereteiről is felkészítették őket a Szegedi Szakképzési Centrum tanárai. 2019. március 1-jén a vizsga mindenkinek sikerült, így már kertész OKJ-s bizonyítvánnyal a zsebükben szabadulhatnak majd az elítéltek.

Fotó: BvOP

2019-ben 120-nál is több fogvatartott tanul asztalos, villanyszerelő, férfiruhaszabó, kertész, festő és kőműves szakmát a Szegedi Fegyház és Börtönben. A tervek szerint az év második felében egy 9 hónapos intenzív szobafestő szakmát adó tanfolyam mellett, a kárpitos, a pék és a szakács szakmák fortélyait is elsajátíthatják a tanfolyamokra jelentkezők. A Csillagbörtönben szakmát szerző fogvatartottakat a börtön és az elítélteket foglalkoztató Nagyfa-Alföld Kft. is alkalmazza. Az idén induló festő tanfolyam hallgatói a Csillag belső életterének tisztasági festését fogják elvégezni. Az elmúlt évtizedekben több száz elítélt szabadult OKJ-s oklevéllel a szegedi börtönből.

Fotó: BvOP

A szegedi Csillagbörtönben – a hazai börtönök mindegyikéhez hasonlóan – fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze: a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben növekszik. Ezért országosan szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés, amelynek eredményeként évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget a rácsok mögött. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.