Barion Pixel
Frissítve: 2013. október 19.

Levadászták a rendőrök a cserbenhagyó osztrák vadászt

Hegyháthodászon rejtette el összetört terepjáróját az a 47 éves osztrák vadász, aki vasárnap este halálra gázolt egy kerékpárost Körmendnél. Tíz évet is kaphat.

Ahogy arról a 112 Press az eset után nem sokkal részletesen beszámolt egy akkor még ismeretlen autó halálra gázolt egy kiskertjéből hazafelé tartó, szabályosan közlekedő, jólláthatósági mellényben kerékpározó férfit. A rendőrök egy Suzuki Grand Vitara típusú terepjárót kezdtek körözni a begyűjtött adatok alapján. (Videónkban és a helyszínen készült képgalériánkban is látszik, hogy sok tanút hallgattak meg a baleset után.)

A körmendi rendőrök szabályos hajtóvadászatot indítottak a gázoló előkerítéséért. Zárták a határokat, ellenőrizték a tér- és útfigyelő kamerákat, tanúkat hallgattak meg és felvették a kapcsolatot a szomszéd megyék kapitányságaival, valamint Ausztriával is. A begyűjtött adatokból megtudták, hogy a 86-osról a 76-os útra kanyarodott a komoly sérülést szerzett Grand Vitara, valamint azt is tudták, hogy a határt nem lépte át. Másnap délelőtt már rendőrök ellenőrizték a nyilvántartásban lévő Vitarákat. Fokozatosan szűkítették a kört, míg végül egy hegyháthodászi fészerben megtalálták az elrejtett kocsit.

A neunkircheni (Alsó-Ausztria) sofőr ugyan közben elhagyta az országot, de visszatért és magyar rendőrök ütöttek rajta. A nyomozóknak azt mondta. arra gondolt, hogy vaddisznót, vagy szarvast ütött el. (Szendrődi Barnabás, Körmend rendőrkapitánya némi éllel megjegyezte: vadászként főleg tudnia kellett volna, hogy az említett vadak nem járnak jólláthatósági mellényben és világítással.) Arra már nem tudott épeszű magyarázatot adni, miért nem állt meg ha "vadbalesete" volt, miért nem nézte meg legalább a kocsija sérüléseit, illetve miért rejtette el a kocsiját?

Mert hogy elrejtette, az nem kétséges. Az általunk is közölt rendőrségi videón jól látszik, hogy a Grand Vitara egy olyan fészerben áll rendszám nélkül, ahova csak nehezen lehetett bemanőverezni a kocsit és ahol talán senki nem gyanított volna egy autót. A rendőrség vizsgálja, terheli-e felelősség a fészer magyar tulajdonosát, azaz tudott-e arról, milyen autót rejtett el az osztrák férfi?

A jelenleg őrizetben lévő férfi előzetes letartóztatását indítványozták a rendőrök. Halált okozó, gondatlanságból elkövetett közúti baleset és segítségnyújtás elmulasztása okozóként bűncselekmények elkövetése miatt akár 10 évet is kaphat. Felelnie kell a gyorshajtásért és az előzni tilos tábla figyelmen kívül hagyásáért is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a sikeres felderítésben komoly szerepet kaptak azok, akik tanúvallomásukkal segítették a rendőrök a munkáját. A sok apró részlet segített abban, hogy végül egy hat kilométeres sugarú körre szűkült azon helyek száma, ahol az autót elrejthették. A rendőrök megköszönték a sajtó segítségét is a felhívás közzétételével.
Javuló tendencia

A vasárnapi halálos baleset ellenére Vas megyében javulnak a baleseti mutatók. Jelentősen csökkent a halálos és személyi sérüléses balesetek száma és kevesebb az ittas állapotban okozott baleset is. A gyalogosok által előidézett balesetek száma viszont nőtt a korábbi évekhez képest.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.