Barion Pixel
2017. március 13.

Ki kellett lőni az őzet az M86-os autóúton - rendőrök próbálták leterelni az állatot a gyorsforgalmiról

A riadt és sérült állat Szombathely határában keveredett rá a gyorsforgalmi országútra. Rendőrök érkeztek a helyszínre és gyalogosan, valamint járművel próbálták kiterelni a pályáról a vadat, sikertelenül. A közlekedők biztonságának érdekében végül le kellett lőni az állatot.

A kilövést megelőző "kergetőzésnek" szemtanúja volt Szalai Márton, az Ocho Macho zenekar basszusgitárosa, aki 7.30 körül hagyta el Szombathelyt az M86-os autóúton.

-Kb. 2 kilométerre a várostól egy rendőrt láttam szaladni az út szélén. Nem értettem, mit csinál, de 100-150 méter múlva láttam az őzbakot az árkon túl, de a kerítésen belül. Rá 500 méterre rendőrautó állt az út szélén, mellette három rendőrrel. Fél nyolc körül nagy volt a forgalom - mondta el kérdésünkre a zenész, aki ugyan nagyon sajnálja az őzet, de úgy gondolja, hogy valószínűleg nem volt más lehetőség. Az érintett szakaszon 110 kilométeres sebességgel lehet közlekedni.

A kép illusztráció - Fotó: Hajdú-Bihar MRFK
A kép illusztráció, nem a mostani helyszínen készült! - Fotó: Hajdú-Bihar MRFK

A rendőrség megkeresésünkre az alábbi választ adta:

-Az M86-os számú autóútra betévedt őzről érkezett állampolgári bejelentés 2017. március 13-án kora reggel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra. Munkatársaink egy helyi vadásszal együtt érkeztek az autóút nemesbődi szakaszához, ahol megpróbálták kiterelni a kerítés és a szalagkorlát által már megsebzett és megvadult állatot. Tekintettel arra, hogy nem volt reális esélye az őz eredményes kiterelésének, a helyszínen lévő szakemberek az állat kilövése mellett döntöttek.

A vadászfegyverrel történő kilövést az adott körülmények között biztonságosan nem volt lehetséges végrehajtani, így – mivel a további késedelem a közlekedésben résztvevők biztonságát közvetlenül veszélyeztette volna, ha az állat a pályán haladó járművek közé szalad – a rendőrök szolgálati lőfegyverükkel lelőtték a vadat. Az őz a helyszínen elpusztult - tájékoztatta lapunkat dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.