Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. január 27.

Penészes, jelöletlen és külföldről származó tejtermékeket árult sajátjaként egy kistermelő

Több mint 450 kg jelöletlen, illetve részben penészes tejterméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy kistarcsai kistermelőnél. A vizsgálat során megállapítást nyert az is, hogy a kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót és vajat kicsomagolta, majd sajátjaként értékesítette.

Számos szabálytalanságot találtak a NÉBIH ellenőrei egy Pest megyei kistermelőnél tartott vizsgálat során. A telepen szarvasmarhát, sertést és kecskét is tartottak, a szükséges dokumentumok azonban – például a különböző betegségektől való mentességet igazoló vizsgálati eredmények, illetve az állatok eredetét bizonyító papírok – számos esetben hiányoztak. A hatóság az állategészségügyi vizsgálatok elvégzéséig, valamint az egyed-nyilvántartás rendbetételéig elrendelte a 10 szarvasmarha, a 13 sertés és a 93 kecske forgalmi korlátozását.

Penészes, jelöletlen tejtermékeket forgalmazott egy kistermelő

A kistermelő tejtermék előállítással is foglalkozott, a nyomon követést biztosító nyilvántartásokat azonban már 2010. vége óta nem vezette. A NÉBIH ellenőrei a vizsgálat során megállapították, hogy a termékek előállításához használt helyiség takarítatlan és takaríthatatlan: a padozata repedezett, a falak és a mennyezet szennyezet, penészes, pókhálós, a sajtkészítéshez használt formák szintén piszkosak voltak.

Penészes, jelöletlen tejtermékeket forgalmazott egy kistermelő

A félkész- és késztermékeket – az előírásoknak nem megfelelően – egy hűtőkamrában érlelte, tárolta a kistermelő. A szakemberek végül 12 tétel, összesen 459,9 kg jelöletlen, illetve részben penészes tejtermék forgalomból történő kivonását, valamint megsemmisítést rendelték el, továbbá annak végrehajtásáig a jogsértő termékeket hatósági zár alá vették. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a kistermelő a nagykereskedésben vásárolt szlovák juhtúrót (brynza) és vajat kicsomagolás után saját készítésű termékként árulta, elsősorban a gödöllői piacon.

Penészes, jelöletlen tejtermékeket forgalmazott egy kistermelő

A feltárt higiéniai hiányosságok és élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság felfüggesztette a kistermelő tejtermék előállítói tevékenységét. A felfüggesztés feloldásának feltétele a hibák kijavítása és egy újabb, kedvező kimenetelű hatósági szemle.

Penészes, jelöletlen tejtermékeket forgalmazott egy kistermelő

Az eljárás folyamatban van. Az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az érintett kistermelő adatai elérhetők a jogsértés listán.

Penészes, jelöletlen, lejárt szavatosságú tejtermékeket foglaltak le egy kistermelőnél




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.