Barion Pixel
2014. június 08.

Kiskorú lopta a mobilokat a szombathelyi strandon

A kerítésen adogatta ki a lopott mobilokat egy kiskorú fiú Szombathelyen. Elkapták, de nem mondta meg, kinek adta a telefonokat. Sok strandoló nagyon könnyelmű az értékeivel.

 A 112 Press információja szerint egy szombathelyi kiskorú, N. lehet a felelős legalább tucatnyi telefon eltűnéséért a szombathelyi Tófürdőn. Úgy tudjuk, a fiatal a hanyagul törölközők alá rejtett táskákból emelte el a mobiltelefonokat és pénztárcákat, majd nem sokkal később már ki is adta azokat a kerítésen, ő pedig fürdött egyet az újabb portya előtt.

Az egyik ilyen akcióján lebukott és rendőrt hívtak hozzá. Egy dühös strandoló megpróbálta kiszedni a fiatalból, hogy kinek adta át a telefonokat, de a fiú hallgatott.

Az ország strandjain visszatérő problémát jelentenek a lopások, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy nagyon sokszor a későbbi áldozatok kínálják tálcán a könnyű zsákmányt a tolvajnak. Ha egy társaság elindult fürdeni, akkor a táskáik hosszú percekig szinte biztosan őrizetlenül maradnak. A szomszédoknak pedig nem tűnik fel, amikor valaki leül a törölközőre és teljesen nyugodtan kivesz valamit a táskából. Tíz perccel később jó eséllyel már személyleírást sem tudnak adni az illetőről.

A strandok hangosbemondói rendszeresen figyelmeztetik a vendégeket arra, hogy ne hagyják őrizetlenül értékeiket, illetve használják a létesítmények értékmegőrzőit, vagy zárható szekrényeit. Sokan azonban a "velem biztosan nem történik ilyen" elgondolás miatt nem törődnek ezzel. Vannak, akik azért nem helyezik védett helyre a telefonjukat, mert hátha keresik őket.

A telefonok a lopás után rendszerint gyorsan új gazdára találnak, akik pedig szervezetten űzik az ipart, azok gondoskodnak a készülékek "kiütéséről" is, hogy az később ne legyen azonosítható. A drága készülékek már szinte mind tartalmaznak olyan lehetőséget, amivel a gazdájuk nyomon követheti a telefont, vagy távolról megsemmisítheti az adattároló tartalmát de a tapasztalatok alapján a legtöbb mobiltulaj nem végzi el az ehhez szükséges, kb. 5 perc alatt kivitelezhető alapbeállításokat, így lopás esetén már csak a fejüket foghatják.

Sokan vannak, akik részletfizetésre vásárolnak nagy értékű mobiltelefont. Nem mellékes, hogy hiába lopják el a készüléket, a részleteket továbbra is fizetni kell, illetve egyes esetekben azonnal esedékessé válik az összes hátralévő részlet. A tolvajok leginkább az érintőképernyős okostelefonokra vadásznak, ezeket lehet a legkönnyebben továbbadni, de természetesen nem vetik meg az olcsóbb telefonokat, vagy a mellettük talált pénztárcát sem.

Egy 150 ezer forintos okostelefont jellemzően 10-50 ezer forintért adnak tovább. Ha a tulajdonosnak szerencséje van, akkor a telefonon tárolt adatokat gyorsan megsemmisítik a tolvajok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.