Barion Pixel
Szerző: TM 2017. október 06.

Egyértelmű jelzés, hogy kerékpáros érkezhet szemből az egyirányú utcában

A megbüntetett autós esete után többen is érdeklődtek nálunk, honnan tudhatja egy autós, hogy az egyirányú utcában engedélyezett a kerékpárosoknak a szemből behajtás, illetve mikor hajthat be a kerékpáros a behajtani tilos táblánál? Fényképeken mutatjuk.

(A jelzőtáblákat bemutató fényképeink nem az említett baleset helyszínén készültek, csupán illusztrációként szolgálnak. A fotókat a szombathelyi Szűrcsapó és Deák Ferenc utcákban készítettük.)
DSC_0226

Sajnos nagyon sok kerékpáros él abban a tévhitben, hogy ők nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják a behajtani tilos tábla jelzését. A közelmúltban történt egy baleset, ami után nagyon sokak meglepetésére az autóst meszelték el, holott egyértelműnek tűnt, hogy az egyirányú utcában forgalommal szembe kerékpározó ittas biciklis okozta a balesetet. A határozatban az autóvezető terhére rótták, hogy nem győződött meg arról, van-e kiegészítő jelzés? (Nem volt, tehát nem érkezhetett volna abból az irányból jármű, ahonnan a biciklis érkezett.)
 

 

 

Az országos visszhangot kiváltó eset után sokan érdeklődtek, honnan tudhatja egy autós, hogy az egyirányú utcában szemből is érkezhet szabályos kerékpáros? A kérdés jól mutatja, hogy a vonatkozó, 2010. januárjában életbe lépett KRESZ-módosítás még nem épült be a közlekedők tudatába. Vas megyében például nagyon ritka az olyan egyirányú út, ahol engedélyezik a kerékpárosok behajtását a behajtani tilos táblánál, ezért inkább mutatjuk, mire kell figyelni.

DSC_0228

Kerékpárosoknak csak akkor szabad ellenirányba behajtani, ha a kiegészítő tábla ezt megengedi. Ellenkező esetben úgy járhatnak, mint korábbi cikkünk főszereplői. A keresztező utcában ugyanis a gépjárművezető nem számított a forgalommal szembe tekerő kerékpárosra.

Duplán szabálytalan kerékpáros - szembe teker a forgalommal az út rossz oldalán
A képen látható kerékpáros duplán szabálytalan. Szembe teker a forgalommal, ráadásul az út rossz oldalán

De mi a helyzet az autóvezetőkkel? Ők honnan tudhatják, hogy szemből is érkezhet bringás, szabályosan? Nos, ilyenkor az egyirányú forgalmú út jelzőtábla alatt szintén kiegészítő táblát helyeznek el. A kerékpárosnak az úttest jobb oldalán kell közlekednie. Ha van felfestett kerékpársáv, akkor annak megfelelően.

DSC_0246

A gépjárművek vezetőit a kerékpársávban felfestett jelek is figyelmeztethetik, hogy számítaniuk kell szemből érkező, szabályosan közlekedő kerékpárosra.

DSC_0247

A már említett, vitatott határozatban a járművezetőnek róják fel azt, hogy "nem győződött meg arról, hogy az útkereszteződésben kihelyezett, tőle jobbra eső "Egyirányú forgalmú út" jelzőtábla alatt kerékpárt ábrázoló kiegészítő tábla volt-e kihelyezve, hanem csak a megszokások szerint közlekedett".

A sofőr egyébként három éve napi rendszerességgel, naponta többször közlekedett az érintett utcában. Mutatjuk azt is, milyen táblát kellett volna látnia akkor, ha az egyirányú utcában "hirtelen" engedik a kerékpárosok ellenirányú behajtását.

DSC_0239

Kerékpárosok  és gépjárművezetők figyelmébe is ajánljuk a Magyar Kerékpárosklub összeállításait arról, hol tilos kerékpározni , illetve összegyűjtöttek számos tévhitet is.

DSC_0250

 

Egyirányú forgalmú út

Az egyirányú forgalmú út olyan út, amelyen csak egy irányban szabad közlekedni.  Elsősorban lakott területen belül különleges forgalmi igények kielégítésére jelölik  ki. Nem jelölhető ki, ha a forgalom irányával szemben nem zárt pályán villamos  közlekedik. Az egyirányú forgalmú útnak annál a végénél, ahonnan a járművek  behajtanak, az "Egyirányú forgalmú út" jelzőtáblát, a másik végénél pedig a  "Behajtani tilos" jelzőtáblát mindig el kell helyezni. 

Az egyirányú forgalmú utat keresztező úton a kereszteződésben a tényleges  helyzetnek megfelelő "Kötelező haladási irány" jelzőtáblát – adott esetben egy  elsőbbséget szabályozó jelzőtáblával együtt - mindig el kell helyezni.  Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán  autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg: 
a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb  széléhez húzódva a kerékpáros, 
b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz, 
c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az  autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is a  jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.