Barion Pixel
2016. június 01.

A katasztrófavédelem tanácsai vihar idejére

Május végére beköszöntött az igazi nyár, azonban szinte minden este kisebb-nagyobb zivatarok, felhőszakadások vetnek véget a jó időnek. Ilyenkor rövid idő alatt érkezik a vihar, melyet sokszor erős széllökések, mennydörgés és villámlás is kísér. Az alábbiakban a viharos-szeles időjárás idején történő védekezéshez szolgálunk tanácsokkal.

A nyári zivatarok gyakori kísérői az erős széllökések, amelyek faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást ad ki viharos erejű szél miatt, zárjuk be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetjük, ne menjünk a szabadba. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes!

Ha a szabadban tartózkodunk villámlás idején, kerüljük a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, a nedves talajt, továbbá a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket is. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Ha kirándulás, esetleg fürdőzés közben jön a vihar, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket! Csónakázni, fürdőzni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt a jó úszók is veszélybe kerülhetnek. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!

Ha otthon ér minket a zivatar, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. Készüljünk fel egy esetleges áramszünetre. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyük be az épületbe, mert ezek is károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.