Barion Pixel
2016. július 22.

Nem tudtuk becsempészni a kártyakést a Törvényszékre - a röntgen lebuktatott

Megmutatjuk, mit lát a csomagvizsgáló röntgen egy kártyakést tartalmazó pénztárcából és azt is, mi látszik a monitoron egy őskáoszt tartalmazó fotótáskából.

Így néz ki egy becsukott kártyakés
A Múzeumok Éjszakáján próbáltunk bejuttatni a Szombathelyi Törvényszékre egy speciális, bankkártya méretű, kihajtogatható kést.

Fém pengés kártyakés

Ennek érdekében egy régi pénztárcát teletömtünk bankkártyákkal és hűségkártyákkal, majd némi aprót is tettünk a tárcába.

Pénztárcába rejtettük a kártyakést

Ez a vaskos csomag került a csomagvizsgáló röntgenbe, ahol azonnal kiszúrták, hogy valami nincs rendben.

A csomagvizsgáló röntgent nem verte át a sok mágnescsíkos plasztikkártya

Ahogy az képünkön is látszik, hiába volt 10-10 kártya a kártyakés  előtt és mögött, a röntgenképen a kés pengéje azonnal lebuktatott minket. Most ne menjünk bele abba, hogy avatott kezekben egy műanyag szívószál, vagy egy cipőfűző is veszélyes fegyver lehet, kísérletünk célja az volt, hogy egy valódi pengével bejuthatunk-e pl. egy tárgyalásra?

A tárcában becsukva és kinyitva is jól látszik a fém penge

Kicsit később a teletömött fotótáskát küldtük át a csomagvizsgáló röntgenen és ekkor már árgus szemek figyelték a ténykedésünket. A táska behelyezésekor igyekeztünk olyan szöget választani, hogy lehetőleg az általunk becsempészni kívánt tárgy ne legyen felismerhető. A sokat látott őr ujja azonban rábökött egy pontra, hogy az ott micsoda? Nem mondtuk meg, így a táskát elfordítva ismét átvilágították.

A fotótáskában az őskáosz ellenére kiszúrták a furcsa tárgyat

És ez lett volna az a pont, ahol pl. egy repülőtéren nagyon rosszul érezhettük volna magunkat, az új képen ugyanis már egy laikus is felismerheti a kérdéses tárgyat. Esetünkben ez nem éles lőfegyver, hanem gáz-riasztófegyver volt, de ez is tiltott tárgy pl. egy bíróságon, vagy repülőgépen.

A kép jobb oldalán egyértelműen felismerhető a tiltott tárgy

A Facebook oldalunkon két napja megkérdeztük, vajon be tudtuk-e csempészni a kártyakésünket a Törvényszékre? Nagyjából a válaszolók fele gondolta azt, hogy igen. Valójában azonban nem jutottunk be vele. Köszönjük a válaszokat és bár előre nem szóltunk róla, de a válaszadók között kisorsoltunk egy 8 GB-os pendrive-ot. Hangsúlyozzuk: a válaszadók között és nem a helyes választ adók közül sorsoltunk, mivel örömmel fogadjuk a véleményeket. (Ilyen akciók később is lesznek majd.) A nyertesünk Márkus Anikó Tatabányáról, aki úgy gondolta, hogy be tudtuk vinni a pengés kártyát. Nem lett igaza, viszont ennek ellenére részt vett a sorsoláson és "kidobta a gép". Kérjük, hogy a Facebook-on privát üzenetben küldje el nekünk a címét és postázzuk a nyereményét.

Végezetül néhány kép azoknak akik kíváncsiak arra, mi minden lapul a táskánkban és érdekesnek találják, hogy mi látszik pl. egy objektívből a csomagvizsgálóban.

 

Egy hétköznapi fotótáska röntgenképe

A beállítások változtatásával más-más részletek lesznek láthatóak

Itt nem a mitokondriumot kell keresni, ez egy fotótáska

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.