Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. február 14.

Balesetet okozó ittas sofőrök, köztük autóelkötők ellen emeltek vádat

Több ittas, balesetet okozó gépjárművezető ellen emeltek vádat a napokban Vas megyében. Ketten közülük ráadásul olyan autóval szenvedtek balesetet, amit nem sokkal korábban elkötöttek.

A Szombathelyi Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és ittas vezetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki ittasan vezetett egy jogtalanul megszerzett autót Szombathely közelében 2018 májusában.

A vádirat szerint a jogosítvánnyal nem rendelkező vádlott enyhe fokban ittasan, a sértett tudta nélkül beült a nyitott személygépkocsiba, amiben a sértett még az indítókulcsot is bent hagyta, amikor az autót a háza előtt Nardán leállította.

A vádlott elindította a gépkocsit és azzal Szombathely irányába közlekedett, amikor elveszítette uralmát a jármű felett, lehaladt az útpadkára, ahol kidöntött egy jelzőtáblát, majd a vízelvezető árokba csapódott.

A Szombathelyi Járási Ügyészség pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Munkáltatója autóját törte totálkárosra, ittasan

A Sárvári Járási Ügyészség ugyancsak jármű önkényes elvételének bűntette és ittas vezetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a munkáltatója gépjárművét törte össze ittas állapotban 2018 júniusában Sárváron.

A vádirat szerint a jogosítvánnyal nem rendelkező vádlott egy rendezvényen szórakozott, majd hazaindult. A vádlottnak az az ötlete támadt, hogy autózik egyet a környéken, amikor megpillantotta a munkáltatója tulajdonában lévő gépkocsit. A vádlott tudta, hogy az indítókulcsot, csak úgy, mint a gépkocsit a munkáltató a hozzátartozójára bízta.

A vádlott kihasználta, hogy a hozzátartozója alszik és titokban megszerezte a gépjármű indítókulcsát.

A vádlott először a 84. számú főúton közlekedett a járművel Rábapatyra, majd Ostffyasszonyfa irányába indult tovább, azonban közepes fokú ittassága miatt letért a bal oldali útpadkára, majd áthaladt a vízelvezető árkon és egy fának ütközött.

A balesetben a vádlott és utasa könnyű sérüléseket szenvedett, a jármű pedig olyan mértékben összetörött, hogy gazdaságosan nem javítható.

A Sárvári Járási Ügyészség közérdekű munka és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta az elkövetést megelőzően fél évvel ittas vezetés miatt jogerősen elítélt vádlottal szemben.

Vad ugrott az ittas sofőr autója elé

A Szombathelyi Járási Ügyészség továbbá ittas vezetés miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki enyhe fokban ittasan közlekedett a személygépkocsijával 2018. októberében Kám irányába.

A vádirat szerint egy balra ívelő kanyarban vad ugrott a vádlott gépkocsija elé, ezért a vádlott elrántotta a kormányt, letért az útpadkára, majd amikor visszakormányozta a gépkocsit az úttestre, akkor a jármű megsodródott, keresztülhaladt az úttesten, végül a partoldalnak ütközött és az oldalára borulva állt meg.

A baleset miatt foganatosított rendőri intézkedés során derült ki, hogy a vádlott enyhe fokban ittasan vezette a gépkocsit.

A Szombathelyi Járási Ügyészség pénzbüntetés és „B” kategóriára korlátozott közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Címlapképünk illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.