Barion Pixel
2015. június 10.

25 éves az IPA Kőszeg - videók a jubileumról

A rendszerváltáskor a nemzetközi rendőrszervezet, az IPA teljesen új szemléletet jelentett a magyar rendőröknek. A kőszegi csoport volt az első hazánkban, akik csatlakoztak a világszervezethez. Videónkban dr. Jónás Zsigmond elnök nem csak a szépre és jóra emlékezett, hanem őszintén beszélt a problémákról is.

Az IPA Kőszegi Csoportja az országban az elsők között alakult. A csoport 2015.június 4-6. között ünnepelte fennállása 25. évfordulóját, a programsorozat bállal zárult. Az eseményen rendőri és önkormányzati vezetők mellett tíz ország IPA küldöttsége is részt vett. A nemzetközi rendőrszervezet elnöke egy műtét miatt, az utolsó pillanatban mondta le a részvételt, de levelében üdvözölte a kőszegi IPÁ-t.

 

 

Videó-összefoglalónkban több helyszínt is megörökítettünk és meghallgathatók a köszöntések is.

Dr. Jónás Zsigmond, a kőszegi IPA vezetője kameránk előtt nem csak a szépre emlékezett, hanem meglepő őszinteséggel beszélt a problémákról is, többek között arról, hogy hiába szerveznek tartalmas programokat, hiába épül a barátságra a szervezet, egyre nehezebb mozgósítani a tagságot és a fiatalok sem tolonganak a tagfelvételi kérelmekkel.

 

 

A rendezvényen mindenki által csak Zsiga bácsinak szólított elnök az alakulást is felelevenítette. A rendszerváltás előtt érkezett hozzájuk megkeresés Kőszeg testvérvárosából, Mödlingből és először kicsit gyanakodva nézték az IPA működését, azt, hogy a szervezeten belül már nem számít a rang, de aztán úgy gondolták, hogy a barátságra épülő IPA – amelynek jelmondata Servo per Amikeco, azaz barátsággal szolgálni – nem árthat senkinek. Az évek alatt rengeteg tapasztalatot szereztek a külföldi barátoktól és a látogatások alkalmával ellesett hasznos dolgokat itthon is kamatoztatták, például a kőszegi rendőrkapitányságon is.

DSC_2813

A kőszegi IPA aztán sok másik hazai és külföldi csoport létrejöttét is inspirálta, Zsiga bácsit pedig viccesen „keresztapunak” szólították a mostani születésnapi rendezvényen is.

DSC_3323

Dr. Jónás Zsigmond meghatódva fogadta a köszöntéseket és nagy örömmel vette át Ribes Attilától az IPA magyar szekciójának alelnökétől a jubileumi zászlót, amire ezután a külföldi delegációk vezetői mellett a kőszegi alapítók is szalagot kötöttek.

DSC_3730

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter szalagját a Vas megyei rendőrfőkapitány, dr. Tiborcz János kötötte fel. Kőszeg polgármestere pedig „Kőszeg város európai kapcsolataiért” elismerő oklevelet nyújtott át.

A részletek videóinkban megtekinthetők.

25 éves az IPA Kőszeg, Magyarország első IPA csoportja



International Police Association (IPA)

Az IPA világszerte a rendvédelmi szervek aktív és nyugalmazott állományából toborozza tagságát, célja a formális, szakmai kereteken túlmutató személyes kapcsolatok kialakítása, ápolása, a nemzetközi együttműködés elősegítése.

1950-ben, Arthur Troop angol közrendőr által megálmodott gondolat testet öltött, mára a világ egyik legjelentősebb civil szervezetévé vált. Az IPA eszmeisége a világ minden táján ugyanazt a határokon átnyúló barátság, szolidarítás, egymás segítésének szándékát és üzenetét hordozza.

DSC_3351

Az IPA jelmondata a “Servo per Amikeco” – magyarul “Barátsággal szolgálni” – szlogen égisze alatt napjainkban 62 országban több mint 372 000, a rendvédelem különböző területein dolgozó kolléga szolgál barátsággal. Rendőrt, vám- és pénzügyőrt, az összetartozás, az együttgondolkodás jellemez, szervezeti hovatartozástól függetlenül.

A demokrácia fejlődésének természetes velejárója a civil szervezetek erősödése, tevékenységüknek, társadalmi elfogadottságuknak felértékelődése. Az IPA Magyar Szekció mintegy 5000 fős tagsága és másfél ezret meghaladó regisztrált támogatói köre lehetőséget teremt arra, hogy ez a szervezet a rendészeti szervekkel szorosan együttműködve, a jogkövetéssel és a barátsággal elkötelezett, véleményformáló erővé váljon. (Forrás: ipa-hungary.hu)

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.