Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. április 01.

Idősek felkészítése a trükkös tolvajokra

A csehimindszenti és a csipkereki Idősek Klubjának érdeklődői számára a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa tartott előadást 2015. március 31-én.

A beszélgetésen megtörtént esetek feldolgozásán keresztül ismerhették meg a résztvevők azokat a trükköket, amelyeket a csalók és a tolvajok alkalmaznak az egyedülálló, esetleg kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek naivságágát, hiszékenységét kihasználva. Hasznosnak bizonyultak azok az ajánlások, amelyeket az áldozattá válás elkerülése érdekében tanácsolt az időseknek a bűnmegelőzési szakember.

dsc02314

A kistelepüléseken felbukkanó tolvajok gyakran utazó bűnözők. Az elkövetők általában nem szemelik ki előre a helyszínt, faluról falura, vagy a kertvárosokat járva csak a kedvező alkalomra várnak. A nyitva felejtett kapu, ajtó, vagy ablak vonzza őket. Az sem probléma, ha összetalálkoznak az otthon tartózkodókkal. Mindig van a tarsolyukban valamilyen indok, amelyre ilyenkor hivatkoznak, majd sietve távoznak.

dsc02298

Mivel a besurranások nagy részét nappal követik el, azért az alábbiakban közlünk néhány ajánlást, amelyek kis odafigyeléssel együtt elégségesek lehetnek a megelőzéshez.

  • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
  • Ha csak rövid időre hagyja el lakását, vendégeit kíséri ki, vagy éppen ismerőseivel vált pár szót, akkor is mindig zárja be az ajtót!
  • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában! Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
  • A régebbi típusú, úgynevezett tollas kulcsoknál a kulcs egy speciális eszközzel kívülről is elforgatható és így az ajtó kinyitható. Az ilyen kulcsot semmiképpen ne hagyja a bejárati ajtó, vagy a kapu zárjában!
  • Ne engedjenek be senkit a lakásba, akinek személyazonosságáról nem győződtek meg hitelt érdemlően - még akkor se, ha hivatalos szerv, vagy vállalat képviselőjének mondja magát!
  • Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül!  Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, meghátrál és távozni fog.
  • Amikor a „látogató” távozik, írják fel a gépkocsija rendszámát, színét és típusát!
  • Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobják ki, ne mossák le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!
  • Ha egy – az Önök számára - ismeretlen személy telefonon, vagy személyesen jelentkezik és pénzt kér, először mindenképpen hívják fel azt a rokonukat akire hivatkozik!

Kérjük, hogy fogadják meg a rendőrség bűnmegelőzési ajánlásait és közvetítsék idősebb rokonaiknak és ismerőseiknek!

dsc02320

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.