Barion Pixel
2014. november 08.

Honvédelmi és polgári védelmi együttműködési gyakorlat Szombathelyen

"Robbanás történt a 11-es Huszár úti laktanyában."

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közeléménye:

Robbanás történt a 11-es Huszár úti laktanyában – legalábbis a november 8-ai, nagy erőket megmozgató honvédelmi és polgári védelmi együttműködési gyakorlat alapfeltételezése szerint. A jelentkező kárfelszámolási és lakosságvédelmi feladatokat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társ- és rendvédelmi szervekkel közösen oldotta meg. Épületek kiürítése, romkutatás, óvóhelyek létesítése, elsősegélynyújtás, tűzoltás, sugármentesítés, szükségellátás, létfontosságú közművek helyreállítása – közel százharmincan vettek részt a gyakorlat végrehajtásában.

A rendvédelmi szervek közös feladata az élet- és vagyonbiztonság megóvása. Ezen cél érdekében az elmúlt években előforduló árvizek, hóhelyzetek felszámolásakor számos esetben volt példa az együttműködésre és az összehangolt munkára. Ezúttal viszont olyan helyzetre készültek fel a társszervek, amelyek bár nem mindennap fordulnak elő, de a felkészülés ezen a területen ugyancsak különösen fontos. A cél az volt, hogy a résztvevő szervezetek megismerjék a speciális esetben, robbantás esetén végrehajtandó polgári védelmi feladatokat, hogy hogyan biztosítsák mielőbb a túlélés feltételeit, valamint hogy hogyan készüljenek fel az ilyen jellegű események elhárítására.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete, a Vasivíz Zrt. és az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt., a Claudius Polgárőr Egyesület, Szombathely települési polgári védelmi szervezete, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság, valamint az Írottkő, Borostyánkő és Kemenesalja Mentőcsoport mindösszesen közel százharminc fős állománya, közösen készült fel azokra az összetett feladatokra, melyeket  egy esetleges robbantás esetén kellene végrehajtani.

A gyakorlat szerint gázrobbanás történt Szombathelyen, a 11-es Huszár út lakóparkjában. A rendőrség és a polgárőrség azonnal lezárta a területet. Az épület szinte teljesen leomlott, és emberek rekedtek a romok alatt. A detonáció miatt egy közelben parkoló gépkocsi kigyulladt, három gyermek pedig elszaladt ijedtében. Míg a tűzoltók a lángokkal küzdöttek, a járási mentőcsoportok ipari alpinistái és keresőkutyái megkezdték a bent rekedt sérültek keresését, mentését, a gyermekek felkutatására az Írottkő Mentőcsoport légi kutatóegységét riasztották, majd keresőcsapatot indítottak. Eközben a romosodott épület lakói számára a mentőcsoportok ideiglenes befogadóhelyet alakítottak ki, a mentőszolgálat a sérülteknek elsősegélyt, a Borostyánkő Mentőcsoport egészségügyi egysége pedig lelkisegélyt nyújtott.
 
A megrongálódott épület elemei egy veszélyes anyagot szállító teherautóra zuhantak, a szivárgó veszélyes anyagot a katasztrófavédelmi mobil labor vizsgálta.

Javában folytak a kárfelszámolási és életmentési munkálatok, mikor egy közeli épületben újabb robbanás történt. Az alagsori lakásban tartózkodó lakók keresésére és mentésére, valamint a tűz eloltására a rendőrség kutyás egységét és a helyi hivatásos tűzoltókat riasztották.

A beavatkozó közel százharminc fős állomány feladata nagyon sokrétű volt, úgy a kimenekítés- elhelyezés, elsősegélynyújtás szakszerű végrehajtása, mint a tűzoltás, keresőkutyás rom-, illetve területkutatás, vagy a veszélyes anyag jelenlétében történő műszaki mentés. A gyakorlat elemei, akárcsak valós helyzetben, összehangolt és gyors munkát követeltek meg. A résztvevők felkészültek, együttműködve, egy emberként látták el feladataikat az emberi élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is fő céljának tekinti a speciális helyzetekre való felkészülést, ezért november végén a büntetés-végrehajtási intézettel közös együttműködési gyakorlat végrehajtását tervezi.

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.