Barion Pixel
2014. július 31.

Homokzsákolós, hömpölygő vizes videó toronypusztító villámmal

A '65-ös nagy árvíz óta nem láttak ennyi vizet Felsőcsatáron, ahol egy házat próbáltak menteni a segítők. Előtte egy villám elintézte az átjátszótornyot, elnémultak a mobilok.

Jött egy felhő, mi leszállt közénk - próbálta humorosan megközelíteni az előzményeket egy nardai férfi, de aztán elgondolkodott és hozzátette: valójában két felhő volt. Szerda délután ugyanis két felhőszakadás is elérte a Vas megyei falut. Már az első is gondot okozott, a második pedig tetézte a bajt.

A zivatar azonban nem csak sok vizet hozott, egy villám belecsapott az átjátszótoronyba, órákra elnémítva a környék mobiltelefonjait. Videónkban 2:57 környékén látható, hallható a "tettes" fény és hangjelensége. Bár a kamera extrém módon csökkentette a hangokat, azért talán elképzelhető, miért remegett meg a kamerát tartó kéz. A mobilok ugyan nem, a vezetékes telefonok viszont továbbra is működtek, igaz időnként áramszünet sötétítette el a falu fényeit.



Az önkéntes tűzoltók homokzsákolással, szivattyúzással próbálták terelni a vizet, de egy időre le kellett zárni a Felsőcsatárra vezető utat vízátfolyás miatt.

Közben Felsőcsatáron a Pinka lépett ki medréből és az úton, kerteken át hömpölyögve egy családi házat is közrefogott. Ide nagyon sok önkéntes segítő érkezett, akik fáradhatatlanul lapátolták a homokot, hordták a zsákokat és azon dolgoztak, hogy azért ne a víz legyen az úr.

A hömpölygő vízről és a helyiek, valamint segítőik munkájáról videónk ízelítőt nyújt. Az itt látható jelenség az ún. villámárvíz, amit a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék idéz elő, jellemzően dombos területeken. Ez egyre gyakoribb jelenség Magyarországon is. Narda környékén rövid idő leforgása alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullott. De hasonló volt a helyzet Bucsunál, illetve Kőszeg-hegyalján is.



Sokan nem tudják elképzelni, mit jelent a riasztásban is szereplő, "30 mm-t meghaladó csapadék hullhat" kifejezés. A csapadékmérővel a lehullott csapadék mennyisége határozható meg. A lehullott csapadék mennyiségét mm-ben mérik. 1 mm csapadék (szilárd csapadéknál annak olvadék vize) a földfelszínen négyzetméterenként 1 liter vizet jelent. Azaz a Nardán mért 50 mm csapadék azt jelenti, hogy négyzetméterenként 50 liter eső zúdult a földre, rövid idő alatt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.