Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. november 23.

Készítsük fel járműveinket a télre

idáig még kegyes volt hozzánk az időjárás, a hónap végére megérkeztek az éjszakai fagyok és a magasabb területeken kisebb havazásra, havas esőre is készülhetnek a közlekedők.

Az utazóknak fel kell készülni a megváltozott útviszonyokra, hiszen ilyenkor az utak nedvessé, csúszóssá válhatnak, mi több, olykor havas, hónedves útviszonyok nehezíthetik a közlekedést.

Az őszi-téli időjárás beköszöntével jelentősen csökken a közlekedés biztonsága, számos esetben riasztják balesetekhez, árokba csúszott, úttesten keresztbe fordult, vagy felborult járművek műszaki mentéséhez a tűzoltókat. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel, hogy autóinkat is felkészítsük a megváltozott időjárási-, illetve útviszonyokra.

Ezen útviszonyok között az autók nem úgy reagálnak a sebességre, vezetési stílusra, mint nyáron, irányításuk nehezebbé válhat, hamarabb megcsúszhatnak, ami könnyen balesethez is vezethet. Ilyenkor nem elég csupán az odafigyelés és a körültekintés, hogy biztonságosan közlekedjünk az utakon, járműveinket is fel kell készíteni a megváltozott útviszonyokra.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a balesetek megelőzése érdekében a következőkre hívja fel az autósok figyelmét:

  • Cseréljük le a gumiabroncsokat téli gumira! A téli gumik használata a jobb tapadásnak köszönhetően nagyban növelheti a közlekedés biztonságát a havas, jeges, csúszós útviszonyok között.
  • Vigyük el a szervizbe az autónkat, ellenőriztessük az akkumulátor állapotát, a fűtést, termosztátot, kerekeket, a hűtőfolyadék szintjét, hány fokot bír a fagyálló folyadék és az ablakmosó folyadék!
  • Ellenőrizzük a fényszórókat, tartalékizzókat, a vészvillogó megfelelő működését!
  • Cseréljük le az ablakmosó folyadékot téli, fagyálló ablakmosóra, így megelőzhető, hogy az ráfagyjon a szélvédőre!
  • Ha hosszabb útra indulunk, tartsunk az autóban láthatósági mellényt, vizet, takarót, elemlámpát és feltöltött mobiltelefont, hiszen az időjárási körülmények hirtelen megváltozhatnak, és rendkívüli közlekedési viszonyok alakulhatnak ki!

Autóink téli felkészítésével jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát!

(Címlapképünk illusztráció. )

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.