Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2016. február 23.

Figyeljünk a gyógyszerek lejárati idejére

A fogyasztóvédelemhez több megkeresés is érkezett arról, hogy a gyógyszertárban kiváltott gyógyszerek felhasználhatósági ideje – a kiváltás napjától számítva – pár napon, pár hónapon belül lejár, így annak rendeltetésszerű felhasználása szinte lehetetlen.

Tudnunk kell, hogy a gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban, ha túl közeli a felhasználhatóság vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás, hiszen a készítmények többségét a vásárlók hosszabb időszak alatt kívánják „elfogyasztani”.

Mindezekre tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek vásárlásánál is - már az átvételekor - ellenőrizzük a felhasználhatósági időt, és annak túl közeli lejárata esetén mérlegeljük, hogy ezen időn belül fel tudjuk-e használni a terméket, érdemes-e azt megvásárolnunk.

Jogszabályi háttér
Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló EüM rendelet 2. § (2) bekezdés h) pontja szerint a gyógyszer csomagolásán magyar nyelven fel kell tüntetni a lejárati időt (év/hónap).

A gyógyszerek lejárati ideje az a felhasználhatósági idő, amelynek végéig kizárólag a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva, megőrzi a gyógyszer a fizikai, a kémiai, a mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait, vagyis minőségét, hatékonyságát és relatíve ártalmatlanságát.

gyogyszer_lejarati_ido

Felhasználhatósági idő
A gyógyszerek hatóanyaguktól, vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel.

Sokszor olvasható a készítményeken, hogy felbontás után már csak bizonyos ideig őrzik meg minőségüket. Ez leginkább azoknál a szemcseppeknél és magas cukortartalmú szirupoknál fordul elő, ahol fontos szempont a baktérium- és gombamentesség, a sterilitás megőrzése. Ezeket az utasításokat feltétlenül be kell tartani!

Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. A kellő szakmai ismerettel, tapasztalattal rendelkező gyógyszerész több tényezőt figyelembe véve állapítja meg ezeknek a kenőcsöknek, szemcseppeknek, kúpoknak stb. a biztonságos felhasználhatósági idejét. Ez minden esetben megtalálható a készítmény címkéjén (az úgynevezett szignatúrán).

Megjegyzendő, hogy a lejárati idő csak akkor érvényes, ha az előírt tárolási körülményeket betartottuk. Ha melegebb, párásabb vidékre utazunk a gyógyszerek lejárati ideje csökken (trópusi klíma). Oldatok, oldatos injekciók megfagyhatnak extrém körülmények között.
 

Feltüntetett lejárati idő értelmezése
Magyar feliratozás:
Gyári gyógyszer-készítményeknél a lejárati idő a dobozon, a folyadéküvegen vagy az ampullára nyomtatva található meg a „Felh.” rövidítés után (pl. 2016. 08.). Értelmezése: a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk.

Idegen nyelvű feliratozás:
Az „EXP.; Expiration Dates” (08.2016.), esetleg a „Lot.” rövidítés után. Értelmezése: a gyógyszer 2016. augusztus végéig felhasználható, ha a tárolási előírásokat betartottuk. Ügyelni kell arra, hogy külföldi készítményeknél gyakran elöl található a hónap, és azt követi az év, ami félreértésekre adhat okot. Ha a gyógyszerekkel és azok lejárati idejével kapcsolatos kérdése merül fel, gyógyszerésze tanácsaira mindig számíthat.
 

Mit tegyünk tehát gyógyszer vásárlása esetén?

A fentiekre tekintettel és a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett fontos, hogy minden esetben már a gyógyszertárban tájékozódjunk a gyógyszerek felhasználhatósági idejéről.

Túl közeli lejáratú, netán már lejárt felhasználhatósági idejű gyógyszer értékesítése esetén a vásárló a lakóhelye, vagy az üzlet címe szerinti, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörben eljárni tudó Kormányhivatalhoz élhet bejelentéssel, ugyanis bizonyos esetekben ez a tevékenység tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak is minősülhet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.