Barion Pixel
Szerző: Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség 2017. július 05.

Jogosítvány nélkül, járdán és kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt - vádemelés

Egy 24 éves nő jogosítvány nélkül ült volán mögé, járdán és kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt el embereket, akik súlyosan, maradandóan megsérültek, oszlopokat döntött, autókkal ütközött és egy jelzőtáblának is nekiment Budapesten, most vádat emelnek ellene.

A bűncselekménnyel vádolt 24 éves nő 2015. márciusában az általa vezetői engedély, illetve vezetési gyakorlat nélkül használt gépkocsival – miután elvesztette az uralmát a jármű felett – először a járdán gázolt el egy nőt, majd miután segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, egy közeli zebránál három másik gyalogost is elütött.

A vádirat szerint a vádlott 2015. március 26-án a délutáni órákban vezetői engedély és járművezetői gyakorlat nélkül használt egy olyan személygépkocsit, amire annak tényleges használója neki engedélyt nem adott.

A vádlott Budapest V. kerületében, a József Attila utcában a Bajcsy-Zsilinszky út felől a Széchenyi István tér irányába vezette a járművet. Az egyik kereszteződésénél a piros lámpa miatt a vádlott megállt, majd amikor a lámpa zöldre váltott, a vádlott szabálytalanul, a záróvonalat is figyelmen kívül hagyva, az ott kijelölt gyalogos-átkelőhelyen fordulásba kezdett, amelynek során két másik, szemből érkező személygépkocsinak is nekiütközött.

Az ütközések után – amelyeknél személyi sérülés nem történt – a vádlott nem állt meg, hanem befejezte a visszafordulást és elhajtott a Bajcsy- Zsilinszky út irányába. Amikor az Erzsébet téri útszakaszhoz ért, már nem volt képes uralni a járművet, felhaladt az úttest melletti járdaszigetre, és ott elütött egy gyalogost, aki ennek következtében súlyos, maradandó sérülést szenvedett.

Ezt követően a vádlott nem állt meg, nem győződött meg a sértett sérüléseiről, nem nyújtott számára segítséget, hanem a kerékpárúton továbbhajtott, majd mintegy 120 méterrel arrébb, a járdán, a zebra előtt várakozó további három gyalogost gázolt el, akik közül egy személy súlyos, a másik két sértett pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vádlott még ezután sem állt meg, hanem továbbhajtva kidöntött 4 db parkolásgátló oszlopot, majd egy közúti jelzőtáblának, ezután pedig még két oszlopnak is nekiütközött.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az ügyben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Címlapképünk illusztráció, egy korábbi balesetnél készült.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.