Barion Pixel
Szerző: NÉBIH 2018. október 19.

Hiányállapotot okozhatnak a fekete élelmiszerek

Egyre inkább divatosak a fekete színű élelmiszerek, de aktív széntartalmuk miatt hiányállapotok kialakulásához, akut egészségkárosodáshoz is vezethetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

A kép illusztráció - Forrás: foodiggity.com

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az ún. fekete élelmiszerek (pl. fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Színük többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak (pl. fekete smoothie-k).A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.

Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

A kép illusztráció - Forrás: seriouseats.com

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelykehez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

A kép illusztráció - Forrás: fromthegrapevine.com

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.