Barion Pixel
2014. február 20.

Évértékelő és feladatszabó tiszti értekezlet

Február 20-án tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, melynek keretében az idei év fő célkitűzéseit is meghatározták.

Az értekezleten Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató elmondta, hogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon 2013-ban alapvető szemléletváltás következett be. Felmérve a valós társadalmi igényeket tizenhárom pontban határozta meg a legfontosabb feladatokat.

2013-ban a fő célok között szerepelt az integrált hatósági munka és a társhatóságokkal történő közös ellenőrzések erősítése, a kéményseprő vállalatok hatósági kontrollja, a tűzriadótervek ellenőrzése az iskolákban. Emellett kampányt folytattak a szabadtéri tüzek, szénmonoxid-mérgezések és kéménytüzek megelőzése érdekében. Komplex, minden szakterületeket érintő megyei ellenőrző gyakorlatokat szerveztek a hivatásos tűzoltóknak és nemzeti minősítő gyakorlatokat az önkéntes tűzoltó egyesületeknek. Közös tűzvizsgálói továbbképzést tartottak a megyei rendőr-főkapitányság helyszínelőivel. A polgári védelmi szakterületen kitelepítési-befogadási terveket készítettek, az árvízzel veszélyeztetett településekre erőforrás-átcsoportosítási tervet dolgoztak ki, valamint az új közigazgatási egységekhez igazodva a megye minden járásában járási mentőcsoportokat hoztak létre. Katasztrófavédelmi oktatás kezdődött az óvodákban és iskolákban, valamint folyamatos a kritikus infrastruktúra beazonosítása is.

Hangsúlyozta, hogy végrehajtották a polgári védelmi rendszer teljes megreformálását, amely immáron teljesen igazodik az élet valós problémáihoz és az új közigazgatási egységekhez. Egy látható és dinamikus polgári védelmi rendszert alakítottak ki, melynek részét képezik a járási mentőcsoportok, a kitelepítés-befogadási tervek, az erőforrás-átcsoportosítási terv. A megye húsz kiemelt jelentőséggel bíró szociális intézményére kimenekítési-elhelyezési tervek készültek. Kiemelte továbbá, hogy a 33 villámárvíz által leginkább veszélyeztetett településen felkészítették a védekezésbe bevonható civil és karitatív szervezeteket, önkéntes tűzoltó egyesületeket, polgárőr egyesületeket, sportegyesületeket, a településszépítő egyesületek tagjait. Ez szolgál majd a közeljövőben megalakuló települési polgári védelmi szervezetek alapjául.

A tűzoltósági szakterület munkájára vonatkozóan arról tájékoztatott, hogy 2013-ban 1976 beavatkozást hajtottak végre a megye tűzoltói, 436-szer vonultak tűzesethez, 1250 alkalommal pedig műszaki mentéshez. A fennmaradó 290 esemény téves jelzés, szándékosan megtévesztő jelzés, illetve utólagosan bejelentett tűzeset volt. A rendkívüli időjárási helyzetek miatt 23 %-kal nőtt a katasztrófavédelmi műveletek száma. Megduplázódott a műszaki mentések, viszont 37%-kal csökkent a tűzesetek, ezen belül is 52 %-kal a szabadtéri tűzesetek száma. Ebben nagy szerepe volt a hatósági megelőző tevékenységnek, és a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság figyelemfelhívó kampányának. Hangsúlyozta, hogy sem 2012-ben, sem 2013-ban nem történt szénmonoxid-mérgezés miatt haláleset a megyében. Egyik legfontosabb feladat volt az önkéntes tűzoltó egyesületek, mint katasztrófavédelmi rendszert alkotó tényezők nemzeti minősítése. 18 egyesületet minősítettek, melyet idén továbbiak követnek majd. Kiemelte, hogy új szerepkörbe helyezve őket, a tűzoltás és műszaki mentés mellett bevonták az egyesületeket a hatósági megelőző munkába.

Az iparbiztonság – mint mondta – a katasztrófavédelem legfiatalabb és legdinamikusabban fejlődő pillére. 2013-ban 135 alkalommal ellenőrizték a veszélyes áru közúti szállítására vonatkozó szabályok betartását, ez kétszer annyi, mint az azt megelőző évben, illetve másfélszeresére nőtt az ellenőrzött járművek száma is. 2313 járművet vizsgáltak, melyek közül 47 volt szabálytalan. Még nagyobb növekedést tükröznek a felderítési mutatók a vasúti szállítás ellenőrzésében. 2013-ban több 45%-kal emelkedett a vizsgált vasúti kocsik száma.

Az egységes és hatékony munkavégzés érdekében integrált hatósági tevékenység jött létre, melynek értelmében a tűzvédelem, iparbiztonság és polgári védelem területén egyaránt folytattak hatósági ellenőrzéseket. A vizsgálatokba más társhatóságokat is bevonva úgynevezett supervisori ellenőrzéseket hajtottak végre. 2013-ban összesen 1510 hatósági ellenőrzést folytatottak le, amely közel közel 40%-os emelkedést jelent. Rendszeres, havi értekezletek keretében egyeztettek a kéményseprő-ipari közszolgáltatókkal, hatósági felügyelet alatt tartották tevékenységüket. Ennek köszönhetően míg 2012-ben összesen 32 esetben, tavaly 19 esetben történt kéménytűz.

Az értekezlet keretében Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes a 2014-es év fő feladatait is meghatározta. Kiemelt célnak tekinti az idei évben a szlovén-magyar együttműködési programból adódó feladatok végrehajtását, közös gyakorlatok szervezését, lebonyolítását. Tovább folytatják az önkéntes tűzoltó egyesületek minősítését, az önkéntes parancsnoki tanfolyamot, a civil szervezetek katasztrófavédelmi felkészítését. Emellett megkezdik az új típusú polgári védelmi szervezetek kialakítását, a települési önkéntes polgári védelmi szervezetek felállítását, és riasztási gyakorlatokat tartanak az első és második katasztrófavédelmi osztályba besorolt településeken. Megszervezik a törzskari vezetést arra az esetre, ha hosszantartó tűzeseteknél kell beavatkozni, illetve felkészítik az önkéntes tűzoltókat a hatósági megelőző munkára. A legfontosabb feladatok között említette az iparbiztonsági beavatkozó egység létrehozásában való közreműködést, a kritikus infrastruktúra védelemmel kapcsolatos hatósági felkészítéseket, új Katasztrófavédelmi Mobil Labor jármű felszerelését, valamint az iparbiztonsági központ kialakítását.

Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója az évértékelőn a példás együttműködést hangsúlyozta. Mint mondta, a védelmi bizottságok helyi és megyei szinten is magas színvonalú teljesítményt nyújtottak, amely leginkább a rendkívüli időjárási helyzetek kezelése során mutatkozott meg. Az aktivitásról tanúskodott ezen felül a kitelepítési-befogadási tervek elkészítése, a vízkár-elhárítási tervek pontosítása, a közösen végrehajtott gyakorlatok, a védelmi bizottságok munkacsoportjainak felkészítése, valamint a járási mentőcsoportok megalakítása is. Kiemelte továbbá, hogy a katasztrófavédelmi megbízottak minden járásban odaadóan segítik a megelőző munkát. Szólt a hatósági tevékenység során nyújtott kiemelkedő együttműködésről is, melynek köszönhetően a hulladékgazdálkodás gördülékenyen működik a megyében, ideiglenes szolgáltató kijelölésére nem került sor.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Kossa György tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő értékelte a megyei igazgatóság tevékenységét. Méltatta a társ- és együttműködő szervekkel kialakított közös kapcsolatot, amely elengedhetetlen a megye védelme érdekében. Hangsúlyozta az igazgatóság rendkívüli időjárási helyzetek és ötös kiemelt tűzesetek kezelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményét, valamint megköszönte a dunai árvíz idején nyújtott segítséget mind a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak, mind pedig a megyéből érkező civil csoportoknak. Beszédében felhívta a figyelmet a járási mentőcsoportok létrehozására, amelyek az országban elsőként Vas megyében jöttek létre, és példájukra mára már számos másik mentőcsoport alakult országszerte. Összegzésül elmondta, hogy az igazgatóság feladatait kiemelkedő színvonalon hajtotta végre.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.