Barion Pixel
Szerző: TM 2019. január 14.

Szubjektív: Eltussoljuk az ámokfutást, mert meg lettünk félemlítve?

A kérdőjeles címekre a válasz szinte mindig nem. Az elmúlt napokban kapott érdekes levelekre, privát és nyilvános üzenetekre reagálunk.

Az országos visszhangot kiváltó szombathelyi ámokfutás részleteiről a 112Press számolt be teljeskörűen, videóval, fotókkal három helyszínről. Ennek ellenére megkaptuk, hogy megpróbáljuk elhallgatni az ügyet és erre bizonyítékokat is sorolnak néhányan. A szomorú az, hogy az ilyen elméleteknek mindig vannak lelkes követőik.
 
DSC_7718
 
Szombaton elkövettük azt a hibát, hogy kitettünk egy képet a Facebookra, amiben olvasóink türelmét kértük. Jeleztük, hogy tudunk az ámokfutásról, de még szükségünk van egy kis időre. Akkor már egy másik oldalon megjelent egy cikk arról, hogy áll egy összetört Mercedes egy útkereszteződésben, ami valószínűleg egy ismert szombathelyié. Ennyi. Semmi nem volt arról, hogy mi történt, hogyan történt és cikkünk megjelenéséig ez sehol máshol nem is jelent meg. Az időkérés azonban beindította néhány ember fantáziáját.
 
"Na mi van, most egyezkedtek, mennyit fizessen a *** hallgatásotokért? Csicskák vagytok!" - jött az első üzenet privátban.
 
" Hűha... Kezdődik a ködösítés, ez is el lesz sikálva" - ez már nyilvános hozzászólás volt, ahogy a "félünk egy pertől ??!" is. Aztán privát üzenetben kaptunk még pár hasonló üzenetet.
 
A kb. egy órával később megjelent cikkünk szolgált alapul az összes országos sajtóban megjelent összeállításhoz, videónk országos és regionális televíziókban jelent meg. Megszólaltattunk szemtanúkat is, de ekkor újabb "csapás" érkezett, ami bizonyítja, hogy mi az elhallgatást, eltussolást választottuk.
 
 
Többen is kiderítették ugyanis, hogy kitakartuk a rendszámot, ami bizonyíték arra, hogy védjük az elkövetőt. Ugyan az előző 3419 baleseti cikkünkben is kitakart rendszámok szerepelnek, de ilyen aprósággal már nem foglalkoznak az említett hozzászólók. A vétlenek autóinak a rendszáma is lehet, hogy azért lett kitakarva, mert rejtegetnivalójuk van? Esetleg a parkoló autók beletolattak a békésen közlekedőbe? Ez eddig még nem jutott az eszünkbe.
 
1b317045
 
Szintén a vétkességünket igazolja, hogy nem neveztük meg, ki vezette az autót, sem a nevét, sem a foglalkozását nem írtuk le. Nem mint ha ezt más esetekben megtettük volna, de most még jobban nem írtuk le. Értjük.
 
A baleset után nem sokkal beszéltünk azzal a fiatalemberrel is, akit majdnem elsodort, csaknem kerítéshez nyomott  a Mercedes. Azt gondoljuk, hogy érthető, ha valaki ilyenkor izgatottabb a megszokottnál. A férfi érthetően elmondta, mit látott, mit tapasztalt. A következő csapásokat már ő kapta. Biztosan nem mond igazat, mert nem mutatjuk meg az arcát. Lehet, hogy csak statiszta. Lehet, hogy az audist védi. (Ezt azért valaki magyarázza meg.) Sőt! Vasi tájszólása van! Ráadásul a videó nem is a baleset helyszínén készült! (Valóban nem, az ütközés helyétől kb. 10 méterre beszéltünk.) Újabb bizonyíték, hogy a beszéd alatt mentősziréna hallatszik, de a mentő nem látszik. (Újabb titkot árulunk el: nem a beszélő hasát mutattuk 2 percig, hanem vágóképeket szúrtunk be a helyszínekről, erre kevertük rá a megszólaló hangját. A mentő pedig a megszólalás alatt haladt el a helyszínen.)
 
e8f5c271
 
Akkor most röviden összefoglaljuk az eddigieket:
 
A 112Press néhány hozzászóló véleménye szerint úgy hallgatta el a szombati, szombathelyi ámokfutást, hogy egy nagyon részletes anyagot készített róla, képekkel, videóval, megszólalókkal. Az okozó rendszámát szándékosan kitakartuk és nem tettünk be felismerhető fényképet a sofőrről. Az elterelés részeként egy ismerősünk kamerába elmondta az elterelő szöveget, ezért nem mutattuk az arcát, nehogy mindenki azonnal rájöjjön a turpisságra.
 
Amikor azt hittük, hogy ennél rosszabb már nem lehet, akkor kiderült, hogy mégis. Jelenleg a Mercedes vezetőjének ismerőseitől kapjuk a savazást, amiért "szenzációhajhász módon tudósítottunk két koccanásról", azt pedig már gyávák vagyunk leírni, hogy a sofőr tisztázta magát. A koccanásról nyilvánvalóan mások az elképzeléseink, a totálkárosra törött autó vezetője sem volt kifejezetten boldog. A helyszín elhagyását is lehet azzal magyarázni, hogy úgysem ült senki az autóban és utólag akarta rendezni a kárt a sofőr. (Mondjuk mi alapján? Felírta az összetört autók rendszámát?)
 
509d38cc
 
De az tényleg érdekes adalék, hogy "tisztázta magát". Természetesen a sztrók, infarktus stb. megfelelő magyarázat lenne, éppen a kórházba sietett, de nem volt ura a tetteinek. Az állítólagos tisztázás azonban a számunkra inkább súlyosbító tényező. Az ugytudjuk.hu-n meg is jelent a "tisztázás". Ide kattintva olvasható.  Eszerint az általunk ámokfutásnak nevezett, valójában azonban álmos koccanások oka az, hogy a sofőr elindulás előtt három altatót vett be. (A nyomozók pedig valószínűleg néhány levél altatót foglaltak le később.) Ha elfogadjuk, hogy a sofőr szervezetében csak altató volt (nem fogadjuk el), akkor sem ülhetett volna volán mögé. A bódult állapot nem csak tudatmódosítókkal, kábítószerekkel érhető el, de azt már a KRESZ is kimondja, hogy "4. § A járművezetés személyi feltételei (1) Járművet az vezethet, aki(...) b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol."
 
Azt a helyszínen tartózkodóktól tudjuk, hogy a szonda jelzett alkoholfogyasztást, így akkor minimum alkohol + nagy dózisú altató keverékéről beszélhetünk, ami számunkra sehogy nem meríti ki a "tisztázás" fogalmát.
 
96c75bf8
 
A hosszú "magyarázkodásért" elnézést kérünk, de talán néhány olvasó elgondolkodik rajta, hogyan lehet a tények figyelmen kívül hagyásával gyorsan gyártani konspirációs teóriákat.
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.