Barion Pixel
Szerző: BvOP Kommunikációs Főosztály 2017. május 09.

A börtönökben is megkezdték az érettségi vizsgákat

Hétfőn az ország minden középiskolájában egyszerre kezdték meg a tanulók az érettségi vizsgát, köztük a jogerős szabadságvesztésüket töltő elítéltek is. Idén összesen 52 fő fogvatartott készült fel az érettségi vizsgákra a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben.

Az idei évben 840 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 40 pedig felsőfokú tanulmányokat. OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben résztvevő fogvatartottak száma meghaladja a 800 főt.

Az elítéltek is megkezdték az érettségi vizsgákat

A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2200-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. Az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik, mint a civil életben, a fogvatartotti tanulók ugyanabban az időpontban kezdik el és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint a civil diákok. A különbség mégis abban mutatkozik, hogy nem ünneplőben és iskolapadban ülve, hanem egy börtön tantermében, formaruhát viselve adnak számot tudásukról.

Az elítéltek is megkezdték az érettségi vizsgákat

Míg az 1980-as években a börtönökben lévő analfabéták aránya több mint 15% volt, addig ma már ez az arány kevesebb, mint 1%. Ez annak a következetes és egységes oktatási koncepciónak köszönhető, amely az elmúlt években jellemezte a büntetés-végrehajtási szervezetet. Az új bv. kódex még nagyobb hangsúlyt fektet a fogvatartottak egyéniesítésére és reintegrációjára, hiszen ennek egyik legfontosabb eleme az oktatás biztosítása és a piacképes szakképzések megszervezése.

Az elítéltek is megkezdték az érettségi vizsgákat

Az általános iskola és az érettségi mellett a fogvatartottak számára olyan hiányszakmákban igyekszik a büntetés-végrehajtás gyakorlatorientált képzést biztosítani, amely javíthatja a szabadulás utáni munkaerőpiaci esélyeiket. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és burkoló.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.