Barion Pixel
Szerző: Szöveg: MTI Kép, videó: 112Press 2014. október 29.

Elhunyt katonákra emlékeztek Szombathelyen (videó)

Több nemzet elhunyt katonáira emlékeztek kedden Szombathelyen, a Jáki úti temető katonai parcellájában. A Honvédelmi Minisztérium által szervezett kegyeleti megemlékezésen Hende Csaba is részt vett.

 A honvédelmi miniszter beszédében úgy fogalmazott: nemzedékről nemzedékre meg kell újítani azokat a kötelékeket, amelyek "egymáshoz kapcsolnak bennünket".    A katonai tiszteletadás mellett tartott ünnepségen, amely az első világháborús centenáriumi megemlékezéssorozatnak is része, Hende Csaba kiemelte: tragikus azoknak a sorsa - bármely nemzethez tartozzanak is -, akik háborúba mentek és életüket adták a haza védelmében.

 

 

 Elmondta: a szombathelyi temető első és második világháborús katonai parcellájában több nemzet katonái nyugszanak, a magyarok mellett osztrákok, bosnyákok, horvátok, németek, románok, szerbek és oroszok is, összesen több mint ezer elesett katona van itt eltemetve. Hozzáfűzte: "magyar hőseink legtöbbje idegenben nyugszik", csak nagyon kevesen kerülhettek közülük haza.

DSC_9947
Hende Csaba emlékeztetett a szombathelyi 11-es huszárokra, akik az első világháborúban a lengyelországi Limanovánál a magyar hadtörténet egyik legdicsőségesebb tettét hajtották végre, kézi tusában megfutamítva az oroszokat. Közölte: a lengyel honvédelmi miniszterrel közösen avatják majd fel a magyar huszárok dicsőségét is hirdető, felújított limanovai emlékművet.

zDSC_0007

 A Szombathelyen tartott megemlékezésen részt vett Iuliu Lucaci ezredes, a román nagykövetség katonai és légügyi attaséja, aki a temetőben nyugvó román katonák emléke előtt rótta le tiszteletét.

zDSC_0013

Kapcsolódó képgalériák

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.