Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 09.

Elaludt a sofőr - Hat sérült három autóban

Álomba merült a volán mögött és emiatt átsodródott a szemközti sávba - így okozott balesetet egy férfi a 89-es főúton. Jelenleg teljes útzár van érvényben.

Szombathely irányába tartott szombat délelőtt egy Seat Cordoba a 89-es főúton, amikor Torony magasságában egy egyenes szakaszon áttért a szemközti sávba, ütközött az előle emiatt menekülni próbáló Fiattal, majd nekicsapódott a Fiat mögött érkező Volkswagennek is. A hármas balesetben hatan sérültek meg, információink szerint ebből egy sérülés súlyos, a VW hátsó ülésén utazó hölgyé. A nő egy kisgyerek miatt ült az anyósülés mögött és képeinket megnézve ez volt a szerencséje. Az anyósülésből csak nagyon súlyos sérülésekkel lehetett volna kiszabadítani az utast, ha ült volna valaki abban a székben.

A Fiat vezetője a 112 Press-nek elmondta: a vétkes sofőr a baleset után odament hozzá, hogy bocsánatot kérjen - mint kiderült, elaludt a volán mögött. A szonda egyik sofőrnél sem mutatott ki ittasságot.

Az oberwarti zsibvásár miatt megnövekedett autósforgalmat a régi határra vezető, 8901-es útra terelték a rendőrök. A közelmúltban több elalvásos, vagy fáradtság miatt bekövetkező baleset történt a megyében. Kb. két hete az egyik kertészet kerítését bontotta le egy elalvó sofőr Szombathely határában. 2008. decemberében egy Ukrajnából érkező házaspár autója szaladt le az útról, pár kilométerrel az otthonuk előtt, ott az édesanya azonnal meghalt. Az elalvásos balesetekre jellemző, hogy a cél közelében következnek be, akár több száz kilométer levezetése után.

Ha valaki érzi, hogy fáradt, vagy akár egy pillanatra kihagyott a figyelme ("bólintott"), akkor saját és utastársai, valamint a többi közlekedő érdekében álljon meg az első lehetséges helyen és aludjon egy-két órát. Ha erre nincs mód, akkor mozgással, kávéval, üdítővel frissítse fel magát.

(Gondolat-)Ébresztő reklámok
Több országban is futottak a vezetés közbeni elalvás veszélyeire figyelmeztető kampányok. Ebből mutatunk be néhányat.
Think! reklám, pozitív csattanóval

Az utastársak is segíthetnek, ha szóval tartják a sofőrt, vagy ha megállásra szólítják fel, amikor észreveszik rajta az elalvás előtti állapot jeleit. (Pl. lapos pislantások, előre billenő fej, a sebesség indokolatlan csökkenése, sávelhagyás, hirtelen iránykorrekciók stb.)

TAC kampányfilm

Amennyiben sofőrként tapasztaljuk, hogy az előttünk haladó feltehetőleg elaludt és a vesztébe rohan, akkor a dudára tenyerelve adhatunk neki még egy esélyt az ébredésre.
Újabb Think! kampányfilm, családi drámával

A fáradtság tüneteit bemutató animáció.

Ébredj fel a figyelmeztető jelekre...

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.