Barion Pixel
2014. április 11.

Doni hősökre emlékeztek a Békehíd résztvevői

A szombathelyi vasútállomáson felállított emléktáblánál dr. Töll László ezredes mondott ünnepi beszédet. Videónkban meghallgatható.

Katonadalokkal, majd a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés a szombathelyi vasútállomáson, csütörtökön délután. Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője kritikával kezdte a beszédét (videónkban 1:26-tól), amikor megjegyezte, hogy nagyon kevés fiatalt lát a megemlékezők között.

„Legyenek büszkék az őseikre, ezek a katonák nagyon jól helytálltak egy olyan hadsereggel szemben, ami jobban fel volt szerelve és létszámát tekintve többszörös volt. Katonai szemmel nézve nem volt esélyük a győzelemre, de a közhiedelemmel ellentétben nem futottak hazáig. Rendkívül nehéz harcokat vívott ellenük a Vörös Hadsereg. Érdekes módon a mai "szovjet" szakirodalom elismerően nyilatkozik róluk, miközben mi a mai napig nem ismerjük el ezeknek a katonáknak a teljesítményét.”


„A mi szempontunkból hősök voltak, akik teljesítették a kötelességüket, amivel az akkori hazájuk megbízta őket - folytatta az ezredes.” - „Egy vesztes háborúnak is vannak hősei. Helyezzék el őket a lelkükbe és mindig emlékezzenek rájuk.”



A rendezvény koszorúzással zárult. A teljes beszéd videónkban meghallgatható.

Kapcsolódó képgalériák

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.