Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. április 11.

Disaster Medic felszerelési csomagot kaptak a vasi tűzoltók

A Zoll-Sped Kft. ügyvezetőjétől vehetett át Disaster Medic felszerelési csomagot a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség alelnöke április 11-én, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Az átadó ünnepséget követően oktatások is megkezdődtek a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

DSC_0358

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elsősegélynyújtás és az életmentés hatékonyságának kárhelyszíni beavatkozások során történő javítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával.

Disaster Medic felszerelési csomag

Ezen megállapodás alapján a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ az egyetem Műveleti Medicina Tanszékével együttműködve kialakította a kárhelyszíni elsősegélynyújtók (disaster medic) kiképzésének katasztrófavédelmi szakterülethez igazodó rendszerét.

DSC_0374

A program elsőrendű célja a készenléti beavatkozói állomány szakszerű felkészítése a kárhelyszíni elsősegélynyújtásra. A felkészítés eredményeként jelentősen növelhető a sérültek túlélési és felgyógyulási esélye, mivel hamarabb kaphatnak szakszerű egészségügyi ellátást. Ez jelentős mérföldkő a kárhelyszíni ellátás javítása terén, hiszen a mentőszolgálat állományától nem várható el, hogy védőfelszerelés nélkül elsődleges egészségügyi ellátást biztosítson a tűzoltóság beavatkozási területén, a megszerzett tudás birtokában a tűzoltók azonban tudni fogják, mivel segíthetnek a sérültnek.

DSC_0389

A képzési rendszer több szintből áll. Az első szint a katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó alaptanfolyami végzettség (Disaster medic 1), a második szint a katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó szaktanfolyam, (Disaster medic 2), míg a harmadik, egyben legmagasabb szint a katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó instruktori végzettség (Disaster medic 3).  

DSC_0394

Ezzel a céllal az valósul meg, hogy az önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltóságokon minden tűzoltó rendelkezzen alapszintű elsősegélynyújtói gyakorlattal, minden tűzoltó szeren legalább egy, magas szintűen felkészített elsősegélynyújtó, illetve kirendeltségenként legalább egy instruktor teljesítsen szolgálatot.

DSC_0380

Első lépcsőben a leendő oktatók, vagyis az instruktorok felkészítése megtörtént, ők alaptanfolyamokat szervezhetnek és tarthatnak a beavatkozói tűzoltó állománynak. Az oktatáshoz megfelelő tárgyi feltételek biztosításához Kuglitz Attila, a Zoll-Sped Kft. ügyvezetője egy Disaster Medic bevetési egészségügyi felszereléscsomagot adott át Bozzai Lajosnak, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség alelnökének. A szövetség a felszerelést annak széleskörű alkalmazásának elősegítése érdekében először a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendelkezésére bocsájtotta oktatási céllal.

DSC_0410

Az átadott felszereléssel disaster medic 3 végzettséggel bíró Csejtei Balázs tűzoltó zászlós és disaster medic 2 végzettséggel bíró Németh Ernő tűzoltó őrmester tanfolyamot tartott a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vonulós állományának. Az oktatás keretében a tűzoltók egy négy órás elméleti, majd gyakorlati képzésen vettek részt.

DSC_0404

Fotó: Balogh Eszter/Vas MKI


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.