Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 17.

Diákoknak árult drog, veszélyes hulladék a nemzeti parkban

Mintegy 16 ezer adag cigarettára elegendő marihuánát foglaltak le a körmendi rendőrök az elmúlt hónapokban Szentgotthárdon és környékén. Sok a fiatalkorú érintett és az is kiderült, hogy a dílerek egyéb bűncselekményeket is véghezvittek.

Kimért anyag
Lakossági bejelentés után kezdte megfigyelni a rendőrség a 44 éves Ó.S. szentgotthárdi lakost, aki a környéken kábítószert vásárolt, majd azt helyi középiskolásoknak is értékesítette. Mint kiderült a férfi bűntársai között is több fiatalkorú volt. A rendőrök február 14-én, Rábatótfalunál csaptak le a dílerre, aki előzőleg a magyarlaki Z.K.-nál 90 grammnyi marihuánát vett át T.A. és N.P. társával. A trió hazafelé eladott két gramm „anyagot” Máriaújfalun, majd a maradékot 2 gramm híján a szentgotthárdi K.L. autójának csomagtartójába helyezték, megőrzésre. Az elfogás utáni vallomásokból kiderült, hogy Ó.S. tavaly szeptembertől foglalkozott a drog terítésével, törzsvásárlóinak 20-30 alkalommal is szállított 1-2 grammnyi mennyiséget, 2000-2500 forintos áron.

Beszédesek a vásárlók
Eddig 14 embert hallgattak ki a rendőrök és legalább ugyanennyien várnak még kihallgatásra. A vizelettesztek pozitív eredményt produkáltak, a vásárlók pedig elmondták, hogy rendszeresen kaptak marihuánát a gyanúsítottól. A 112 Press kérdésére Szendrődi Barnabás alezredes, körmendi rendőrkapitány elmondta: több helyi szakmunkás- és szakközépiskolás is vásárolt a kábítószerből, de arra nem merült fel adat, hogy a drogot az iskolában is terítették volna. Egy gram marihuánát 4-5 cigarettában szívtak el. (Számításunk szerint azok a diákok, akik rendszeresen vásároltak Ó.S.-től akár 50-70 ezer forintot is kifizethettek ez idő alatt. Rákérdeztünk, legális úton szerezték-e a fiatalok erre a pénzt, de egyelőre nem merült fel annak a gyanúja, hogy törvénytelen úton jutottak volna hozzá.)

Azoknál, akiknél a terjesztés gyanúja felmerült a rendőrök házkutatást tartottak és több helyen is foglaltak le növényi törmeléket. Ó.S.-t ráadásul nagy értékre elkövetett lopással is gyanúsítják, ugyanis valószínűsíthető, hogy hazánkban és Ausztriában elkövetett betörésekben is részt vett. Rábafüzesi albérletében lejárt zálogcédulákat, nem tisztázott eredetű ékszereket is találtak.

Összeérnek a szálak
A rendőrség eljárást folytat a szintén szentgotthárdi, 33 éves K.M. ellen is, akinél február 25-én tartottak házkutatást a tartózkodási- és életvitelszerű lakhelyén. Több helyiségből összesen több mint 2,9 kilogramm zöld és barna növényi törmelék került elő, valamint sok elszáradt növényi szár, ami az előzetes igazságügyi szakértői vélemény szerint kannabiszra jellemző kannabionid vegyületet tartalmaz. Találtak a rendőrök fogyasztásra előkészített és nagyobb kiszerelésben csomagolt marihuánát is. A férfi információink szerint jól szituált, anyagi nehézségekkel nem küzdő családból származik, a marihuána szinte csak a „hobbija”. Kihallgatása után őrizetbe vették. Úgy tudjuk, az eljárás során több olyan szentgotthárdi lakos neve is felmerült, akikkel Ó.S. ügyében is találkoztak a rendőrök.

A rendőröket drogkereső kutya is segítette, így találtak csomagolt kábítószert lépcső alatti lomtárolóban is. A lebukást az irreálisan magas áramszámla is elősegítette, a leolvasó azt hitte, valami tévedés lehet a dologban. Kérdésünkre adott válaszból azt is megtudtuk, hogy a rendőrök a terjesztőket tekintik fő ellenfelüknek, nem a fogyasztókat. A diákokat szüleik és kirendelt védő jelenlétében hallgatják meg, majd ha vállalják, akkor részt kell venniük egy programon. A fiatalok pedig vállalják, hiszen így priusz nélkül indulhatnak majd az iskola után. A szülők rendszerint döbbenten szembesülnek azzal, mire is folyt el gyermekük zsebpénze és utólag sokan döbbennek rá, milyen egyértelmű jeleket hagytak figyelmen kívül. (Vagy mert nem akartak, nem mertek szembe menni kamasz gyermekükkel.) Azok a szülők, akik még egy hasonló rendőrségi eljárás előtt tisztázni akarják, gyermekük fogyasztott-e kábítószert megtehetik ezt pl. egy drogambulancián, ahol vizeletből is kimutatják, használt-e valamit a fiatal a közelmúltban.

A körmendi rendőrkapitányság droggal kapcsolatos felderítéseiről korábban többször is beszámoltunk, de mint kiderült, nem az Őrség klímája, hanem inkább viszonylagos eldugottsága, érintetlensége sarkallja tettre a „növénytermesztőket”. A rendőrkapitány azonban nem akarja, hogy Aranyháromszögként emlegessék a térséget, ezért a jövőben is mindent megtesznek, hogy kivonják a forgalomból a drogokat. Mint mondta, már most is vannak újabb információik, a rendőrök pedig figyelik a célpontokat. A megfelelő időben pedig bekopognak ezekre a címekre.

Import szemét
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. tett feljelentést a rendőrségen, miután észlelték, hogy szeptember és november között az Őrség fővárosa, Őriszentpéter mellett több erdőrészben is hullámpalát és elektronikai hulladékot rakott le valaki. Az igazságügyi, műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szakértő a szakvéleményében megállapította, hogy nem csak az elektronikai hulladék, de a hullámpala is veszélyes hulladéknak minősül, az azbeszt tartalma miatt, ezért a területet rekultiválni kell.

A rendőrök felkutatták a szemetelőket, az ivánci H.Z. és körmendi L.K.-t. Mint kiderült Szlovéniából hozták a hullámpalát továbbértékesítésre. Ott ugyanis olcsón hozzájutottak, miután állami támogatásban részesültek azok, akik környezetbarát cserépre cserélték hullámpalás háztetejüket. A bontott paláról a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk, így miután a magyarok vevőként jelentkeztek, boldogan eladták a számukra veszélyes hulladéknak minősülő építőanyagot. A két magyar férfi itthon kiválogatta az ép és a selejtes palát és az utóbbiból termetes kupacokat raktak le az erdőben. A kihallgatás után a gyanúsítottak Ivánc, Nádasd, Halogy és Csákánydoroszló környékén is mutattak további teherautónyi szeméthalmokat, amelyeket ők raktak le.

A nyomozás során az is felmerült, hogy mások is hoztak be hasonló módon azbesztes palát az országba. Ez már önmagában törvénybe ütközik, hiszen veszélyes hulladéknak minősül. A két szemetelőnek „veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetése” miatt kell felelniük. A két férfi vállalta, hogy a hulladékkupacokat megfelelő helyre szállítják és ennek megtörténtét a szükséges iratokkal igazolják. Ez enyhítő körülmény lehet majd a bíróságon.

A két 30 év körüli férfi minden bizonnyal tudott arról, hogy szemetüket az Őrségi Nemzeti Parkba szállították. A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint "„olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is”".

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.