Barion Pixel
Szerző: TM 2017. április 02.

"Nem tudom, mit tehettem volna még" - rendőrt hívott a merevrészeg sofőrre, aki másnap halálos balesetet okozott

Egy Vas megyei autós értesítette a rendőrséget arról, hogy egy részeg sofőr kacsázik előtte VW Touareggel. Másnap délután rendőri útzárba futott és kiderült, az a sofőr okozott halálos balesetet, akihez kihívta a rendőröket. A sofőr napokkal az eset után is azon tépelődik, mit tehetett volna még...

A KTM motoron ülő, 43 éves ivánci H.György szentgotthárdi munkahelyéről indult haza. Esélye sem volt a túlélésre, amikor a szemből érkező Volkswagen terepjáró váratlanul áttért a szemközti sávba és a két jármű összeütközött a város határában. A motoros az ütközés pillanatában életét vesztette. A terepjáró vezetője, K. István ittas volt, ez a szó azonban önmagában nem fejezi ki azt, mennyire volt részeg a férfi. Talán jobban érthető a dolog, ha azt mondjuk, nem az ijedtségtől állt nehezen a lábán.
Az előző nap ittas vezetésen ért sofőr másnap részegen okozott halálos balesetet
Pedig egy nappal korábban már intézkedtek vele szemben a rendőrök, miután egy járművezető tárcsázta a segélyhívót és bejelentette, hogy egy részeg autós veszélyezteti a közlekedőket, aki rendszeresen áttér a szemközti sávba. A bejelentővel beszélgettünk arról, mit tapasztalt.
 
A segélyhívás előzményei
 
A Vas megyei férfi Ausztriából tartott hazafelé, amikor Rönöknél utolért egy Volkswagen Touareg terepjárót. Az előtte haladó autó minden jelzés nélkül hirtelen megállt egy kocsmánál. Beszélgetőtársunknak feltűnt, hogy az autó bal oldalán hiányzott a tükörlap a visszapillantóból. A későbbi bejelentő is megállt a településen és három másik emberrel beszélgetett, amikor feltűnt a Touareg és megállt a közelükben. A sofőr áttántorgott az úton, bement egy házba, majd visszabotladozott az autójához és bemászott a kormány mögé. A szemtanúk ekkor arról beszélgettek, hogy talán el kellene venniük a sofőr kulcsát, hogy az ne tudjon elindulni, de erről letettek, félve a következményektől. A Volkswagen végül nehézkesen, kacsázva, szinte lépésben elindult a 8-as főúton.
 
Beszélgetőtársunk is indult hamarosan és utol is érte a kocsisort, ami a kacsázó VW miatt torlódott össze. A részeg sofőr autója végül lekanyarodott a főútról, pont ott, ahol szemtanúnknak is le kellett térnie. A VW ekkor egy darabig még lépésben haladt, majd a vasúti átjáró után a sofőr a gázra lépett és jobb padkától bal padkáig imbolyogva haladt. A szemtanú tárcsázta a segélyhívót, bediktálta a részeg sofőr autójának típusát, rendszámát és elmondta, hogy mit tapasztalt és kérte, hogy állítsák meg a sofőrt, mielőtt valami baj történne. A két autó végül a csörötneki körforgalomnál hajtott különböző irányba.
 

-Nem vagyok feljelentgető típus, de olyan szinten veszélyesen közlekedett a Touareg vezetője, hogy jobbnak láttam, ha bejelentem. Másnap délután, amikor hazafelé tartottam a rendőrök elterelték a forgalmat. Otthon tudtam meg, hogy halálos baleset történt, egy autó ütközött motorral. "Nem egy VW Touareg véletlenül?" - kérdeztem rá és nem lepett meg a válasz - mondta a férfi, aki mostanáig azon tépelődik, mit tehetett volna még, hogy ez a tragikus baleset ne következzen be.

-Én is szeretek motorozni. Feleségem, gyermekem van. Az eset után végiggondoltam, hogy akár én is lehettem volna az elhunyt motoros helyében. Mindez azért, mert valaki részegen, a többiekkel nem törődve ül a volán mögé - zárta a beszélgetést a férfi.
 
Információink szerint a bejelentés után a rendőrök intézkedtek az ittas vezetővel szemben. Ez azonban nem tartotta őt vissza, hogy másnap újra részegen üljön a kocsiba. Felelőtlensége akkor már egy emberéletet is követelt.
 

Az áldozat élettársával és annak gyermekével élt több éve. Vidám embernek írták le ismerősei.

Az áldozat bejegyzése, egy hónappal a halálos baleset előtt

Hétfőn kiderül, hogy elrendelik-e a jelenleg őrizetben lévő K. István előzetes letartóztatását, vagy szabadlábon védekezhet. Ilyenkor figyelembe veszik azt is, fennáll-e a bűnismétlés veszélye? Az előzmények ismeretében ezt költői kérdésnek tartjuk.

DSC_2942 másolata

Április másodikán, vasárnap  17 órakor motorosok emlékeznek meg gyertyagyújtással elhunyt társukról a halálos baleset helyszínén. A gyülekező 16 órakor lesz a körmendi MOL kútnál.
 
Megjegyzés
 

Azt gondoljuk, hogy a részeg sofőrt bejelentő autóvezetőnek nem kell emésztenie magát amiatt, hogy "felnyomta" a rendőröknek a Touareg vezetőjét. Ő jól ismerte fel, hogy egy időzített bomba halad előtte az úton és megtette azt, amit a többi sofőr talán nem: megpróbált megelőzni egy tragédiát. Az, hogy ez nem sikerült az nem rajta és nem is a rendőrökön múlt.

Facebook oldalunkon időnként feltűnnek olyanok, akik minket is támadnak, amiért rendszeresen szót emelünk az ittas vezetés ellen. Jönnek vérig sértett érintettek is, akik szerint az csak az ő magánügyük, ha ittasan vezetnek és azonnal töröljük az erről szóló cikket. Mi viszont azt gondoljuk, hogy az ittas vezetés addig magánügy, amíg valaki saját területén csinálja és nincs a közelében más. Szerencsére a halálos baleset ritka, de ez többnyire nem az ittasan balesetet okozókon múlik...


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.