Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 16.

Balesetek sorozatban - oszlopdöntéstől a szendvicsig

Szinte folyamatos menetben volt a baleseti helyszínelő Szombathely környékén. A karambolok többsége azonban szerencsére nem végződött súlyos sérüléssel.

Egy súlyos sérüléssel járó motoros balesetről ma már részletesen beszámoltunk. Annál a karambolnál is volt járulékos veszteség, a Szily János utcában, kb. 150 méterre a helyszíneléstől két autó is összeütközött a motorbaleset miatt feltorlódott sorban. Itt szerencsére csak pár lámpabúra törött és a lökhárító horpadt, no és az idegszálak feszültek pattanásig a csúcsforgalomban.

Kikerülte az elé kerülő motorosokat - lámpaoszlop döntés lett a vége
Egy Peugeot Partner haladt a 87-es út szombathelyi elkerülő szakaszán, amikor a sofőr elmondása alapján két motoros kanyarodott ki elé az Ipari útról. A férfi elrántotta a kormányt és fékezett, amitől elvesztette az uralmát a jármű felett. A kocsi az oldalával kidöntött egy lámpaoszlopot, lerobogott a töltésen, majd a mélyben sikeresen átpattant egy kis árkon és a kiskertekhez vezető földúton állt meg, a négy kerekén. Az anyósülésen ülő utas megsérült, őt a mentők kórházba szállították, úgy tudjuk, nem szerzett súlyos sérülést.

Az autóvezető a nyugat.hu-nak azt mondta, a motorosok megvárták a rendőrök kiérkezését, de ő úgy tudja, nem ismerték el azt, hogy hibáztak. Az Ipari út és 87-es út kereszteződésében egyébként nem ritkák a balesetek. Figyelmetlenség és gyorshajtás egyaránt szerepet játszott az elmúlt hónapok karamboljainál.

A telezöld csapdája
KRESZ 9.§ (4) a): "„a kör alakú, valamint a kerékpárt ábrázoló zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni;”"

A vonatkozó szabályok szerint viszont az egyenesen haladónak van elsőbbsége és ez okoz néha galibát, amikor egy sofőr a telezöldet látva azt gondolja, hogy ő most kanyarodhat. Csakhogy a szemből érkezőnek is telezöldje van ilyenkor. A szombathelyi Rohonci út - Bartók krt. kereszteződésében egy ilyen félreértés okozott látványos, de személyi sérülés nélküli balesetet.

Egy Opel érkezett az uszoda felől és vezetője balra akart kanyarodni. A telezöldnél a fiatal sofőr lendületesen húzta bele a kormányt a szemből érkező Citroenbe. Az Opel az ütközéstől felugrott a terelőszigetre és a levirágzott yuccák között lámpaoszlopnak csapódott. A vétkes elismerte, hogy hibázott.

Szendvics a kereszteződésben
A 87-es főúton Lukácsházánál egy osztrák rendszámú autó állt meg egy előtte balra kanyarodó autó miatt. Megállt a mögötte érkező, szintén osztrák rendszámú gépkocsi is, de az utánuk haladó magyar kisteherautó elmélázó sofőrje gondoskodott arról, hogy a három sofőr közelebbről is megismerhesse egymást.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a legrövidebbet a szendvics "tölteléke", azaz a középen álló autó, ezúttal épp egy Opel Tigra húzta, aminek az eleje és a hátulja is összetörött. Szerencsére itt sem sérült meg senki.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.