Barion Pixel
2014. április 30.

Aranynak hitte a nemesacélt az ékszerbolt betörője

A hajléktalan férfi egy szombathelyi ékszerbolt kirakatát törte be. A lopott ékszert szülei sírjában ásta el, azt hitte, arany.

Ahogy arról korábban a nyugat.hu beszámolt, ékszereket rejtett egy toronyi sír. (Akkor még a beszámolók alapján mi is azt gondoltuk, hogy aranyat találtak a sírba rejtve.) Az értékes lelet egy nem sokkal korábban elkövetett bűncselekményből származott.



A 35 éves, hajléktalan H. Tamás a szombathelyi Uránia Udvarban törte be egy ékszerbolt kirakatát, majd számára aranynak és ezüstnek tűnő ékszereket zsákmányolt.

Sajtótájékotatón számoltak be a rendőrök az elfogásokról

A férfi feltehetőleg lopott kerékpárján ment el szülei toronyi sírjához, amibe aztán elrejtette a melegítőbe és zsákba csomagolt értékeket. Az adatgyűjtés során a rendőrök számára hamar kiderült az, ami a betörőnek nem: nemesacélból készült gyűrűket lopott abban a tudatban, hogy az arany. A férfi el akarta adni az ékszereket, de csupán néhány órát tudott értékesíteni, mielőtt a rendőrök lecsaptak rá. A kár nagy része -kb. egymillió forintnyi- így megtérült. A rongálással százezre kárt okozott a betörő.



A büntetlen előéletű férfi az elmúlt hónapokban több esetben is a bűn útjára lépett. Lopott kerékpárt és cigarettát is. A Szombathelyen, az Intersparnál ellopott Puch kerékpárt használta közlekedésre. Ennek tulajdonosát még nem ismerik a rendőrök. Ha valaki felismeri a biciklijét, jelentkezzen a Szombathelyi Rendőrkapitányságon.



A férfivel szemben lopás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást a Szombathelyi Rendőrkapitányság és egyidejűleg az illetékes ügyészségen indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának kezdeményezését. A Szombathelyi Járásbíróság H. Tamást 2014. április 16-án előzetes letartóztatásba helyezte.


Olajon csúsztak meg a tolvajok

A megyében több helyen, így a Szombathelyi Rendőrkapitányság és a Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett gázolajlopás gyanúsítottjai kerültek rendőrkézre 2014. március 18-án. Tánczos István r. alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője elmondta, hogy a négy szombathelyi és a győrvári férfi Szombathely ipari külterületén, illetve az árufuvarozással foglalkozó cégek telephelyein álló tehergépkocsikból, valamint erőgépekből több alkalommal csapolt le saját felhasználásra üzemanyagot 2013. decembere és 2014. márciusa között. A rendelkezésre álló adatok szerint a bűncselekménnyel tizenöt sértettnek okoztak összesen több, mint két millió forint összegű kárt. Az összehangolt akció keretében tartott házkutatások során a rendőrök több, a cselekménnyel összefüggésbe hozható tárgyat foglaltak le.

A nyomozás során kiderült az is, hogy az elkövetői körből hárman egy szombathelyi dohányboltból különböző dohánytermékeket is eltulajdonítottak, majd ezt követően azokat értékesítették.

Megalapozott a gyanú továbbá, hogy az elfogott személyek egy nagyobb értékű kerékpárt is eltulajdonítottak.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya T. Attila, 26 éves; L. Csaba, 28 éves; P. Zsolt, 29 éves; K. István, 33 éves és P. József, 40 éves személlyel szemben lopás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást. Ezzel egyidejűleg a nyomozók az illetékes ügyészségen indítványozták három szombathelyi és a győrvári férfi előzetes letartóztatásának kezdeményezését. A Szombathelyi Járásbíróság 2014. március 20-án döntött a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.