Barion Pixel
Szerző: 112Press / Fotó: Francz Ilona (Zsaru Magazin) / 112Press archív 2022. március 13.

Arany érdemkereszttel tüntették ki Tangl László igazságügyi szakértőt, intézetvezetőt

Kivételesen magas színvonalú szakmai munkája és vezetői tevékenysége elismeréséül vehette át a magas elismerést a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Szombathelyi Intézetének vezetője, akit munka közben rengeteg cikkünk fényképén láthattak már olvasóink terepen, vagy tárgyalóteremben.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át a minisztérium, államigazgatási szervek, illetve a rendvédelemben kiemelkedő szakmai munkát végző munkatársaknak nemzeti ünnepünk, március 15, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen, a Belügyminisztériumban.

Elismerések átadása a Belügyminisztériumban - Fotó: Francz Ilona / Zsaru Magazin

Papp Károly belbiztonsági államtitkár köszöntötte a kitüntetetteket, beszédében megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és áldozatukról, valamint harcuk világtörténelmi jelentőségéről. Kiemelte, hogy napjainkban más ez az ünnep, mint megszoktuk. „Szomszédunkban háború dúl, éppen hogy túl vagyunk a koronavírus ötödik hullámán. Azonban március 15-ét a történelmi távlat ellenére is közel érezzük magunkhoz. Március 15-e a polgári Magyarország születésnapja.” – tette hozzá az államtitkár.

Elismerések átadása a Belügyminisztériumban - Fotó: Francz Ilona / Zsaru Magazin

A kitüntetettek közül nem véletlenül emeltük ki Tangl Lászlót, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Szombathelyi Intézetének vezetőjét, igazságügyi szakértőt, aki a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát vehette át. Rengeteg alkalommal szerepel helyszíni beszámolóink fotóin, videóin a legsúlyosabb baleseteknél, vagy olyan eseteknél, ahol valamiért nem egyértelmű, mi történhetett.

Tangl László egy szombathelyi helyszínen

Galériánkba az elmúlt 18 évből válogattunk képeket, stílszerűen 112 darabot. Az összeállítás betekintést enged az igazságügyi szakértő terepi munkájába, de látható tárgyalóteremben és gyakorlatokon, oktatáson is. Az íróasztalánál egyelőre nem készítettünk képet, pedig az adatok feldolgozása is nagyon fontos szerepet játszik a munkájában.

Tangl László igazságügyi szakértő  buszbaleset helyszínén

Számára sincs ünnepnap, vagy alvás miatt biztosan kieső idő, mivel a balesetek sem igazodnak a naptárhoz, vagy az órához. Így hajnalban ugyanúgy találkozhatunk vele egy helyszínen, mint pl. karácsony estéjén.

Baleseti helyszínen

Az igazságügyi szakértő az adatokat, tényeket gyűjti be, hogy ezek segítségével újabb adatokhoz jusson. Képeinken gyakori társa a mérőléc, a diktafon, a szélvédőre rögzíthető mérőműszer és a fényképezőgép. Sokak számára teljesen érthetetlen, miért rögzíti pl. a járművekről leszakadó alkatrészek, törmelékek elhelyezkedését egy baleseti helyszínen, vagy miért fontos, hány milli-, vagy centiméteres benyomódást okoz egy járműnek ütköző tárgy, vagy test.

Motorbaleset helyszínén

Az adatfeldolgozás és a szimuláció során azonban mindez értelmet nyer. Megállapítja pl. a járművek sebességét, irányát az ütközéskor és a tárgyalásokon ezt sokszor szimulátoron be is mutatja. Szemtanúi voltunk, amikor egy halálos baleset okozója a tárgyaláson módosította a vallomását, mivel azt állította, hogy először rosszul emlékezett. A módosított vallomás valóban jobban hangzott első hallásra, csakhogy…

Tárgyaláson, szakértőként

A műszaki szakértő bevitte a szimulátorba a módosított helyzetet és sebességet és kiderült, hogy abban az esetben még súlyosabb szabálysértést követett el a járművezető. Ezt a szakértő kivetítőn, animációval meg is mutatta a tárgyaláson. A sofőr memóriája is megjavult, azonnal eszébe jutott, hogy mégis az első alkalommal emlékezett jól.

Bemutató érdeklődőknek egy nyitott bírósági napon

Többször láttuk, amint Tangl László rezzenéstelen arccal hallgatja a még laikusok számára is gyanús beszámolókat egy-egy baleset okozójától, majd egy hümmentés után nekiáll felmérni, begyűjteni az adatokat.

Nem csak szellemi munkát végez az igazságügyi szakértő

Az elmúlt években nagyon sokat tanultunk tőle, amit ezúton is köszönünk. Türelmesen magyarázta el, minek miért van jelentősége és arra is udvariasan hívja fel a figyelmet, ha szakmailag valami kifogásolható egy cikkben.

A jármű roncsolódása fontos adatokkal szolgálhat az igazságügyi szakértőnek

Tangl Lászlót termeténél fogva nem fújja el egy erősebb széllökés sem (csak jelezzük, tudósítónk másfélszer „kiterjedtebb” nála), ennek ellenére mindenféle terepen láttuk már dolgozni. Az autója csomagtartójában a sok műszer és kellék ellenére lévő rendet pedig csak irigyelni tudjuk.

Vasúti baleset helyszínén

„Ne találkozzunk!” – rendszeresen így búcsúzunk egymástól a baleseti helyszíneken, ez azonban nem szitkozódás, inkább jókívánság a közlekedőknek, hiszen a balesetek részeseinek általában nem jelent jót, ha igazságügyi műszaki szakértőre is szükség van. (Amikor a fényképeinken igazságügyi orvos szakértő is látható mellette, akkor abból tudható, hogy biztosan halálos baleset helyszínén készült a fotó.)

Közös munka

A magas kitüntetéshez szívből gratulálunk, megítélésünk szerint az maximálisan megérdemelt. Ezt saját adatainkból, szimulátor használata nélkül állapítottuk meg.

Tangl László főtanácsos intézetvezető, igazságügyi gépjármű-közlekedési műszaki, közúti közlekedésbiztonsági műszaki, közúti járműtervezés műszaki, közúti járművizsgálati, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari gépesítési, mobil rakodógép és rakodásgépesítési szakértő, továbbá igazságügyi szakértő útépítő gépek technológiai tervezése, fenntartása és üzemeltetése területén. Forrás: NSZKK

Tangl László igazságügyi szakértő



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.