Barion Pixel
Szerző: Fotó, szöveg: 112Press / Tánczos Mihály 2019. február 13.

Állásába került a pofon a buszsofőrnek - egy hónap múlva lett volna meg a 30 éve a cégnél

A sajtóban megjelent hírek szerint agresszív buszsofőr bántalmazott egy ártatlan fiatalt Szombathelyen. Megkerestük a buszsofőrt is, aki már nem dolgozik a busztársaságnál és az általa elmondottak jelentősen árnyalják a képet.

Tibor nem tegnap kezdte a szakmát, március elején lett volna 30 éve, hogy elkezdett dolgozni a Vasi Volánnál és azóta megszakítás és baleset nélkül kitartott a cége mellett. A jelenleg már ÉNYKK név alatt futó szervezet az ominózus pofon után, még bármilyen vizsgálat befejezése előtt felajánlotta a buszsofőrnek, hogy közös megegyezéssel váljanak el egymástól. A másik megoldás a fegyelmivel való elbocsátás lett volna. Tibor aláírta a papírt. Eddig sem az ÉNYKK, sem a rendőrség nem kérdezte meg tőle, mi történt valójában. Leadott egy nyilatkozatot a történtekről a volt cégének, de reakció erre sem érkezett.
 
De mi is történt a buszon február elsején? A bántalmazott fiatalember verziója itt olvasható.  A fiatalember állítása szerint a sofőr a "jó kurva anyádat, mutasd a bérleted!" felszólítás után megrángatta és behúzott neki egyet, emiatt látleletet vetettek (ennek tartalmáról nincs információnk), majd feljelentést tettek a rendőrségen.
 
bu5
 
Ezzel szemben a buszsofőr szerint...
 
-Elismerem, hogy szájon vágtam a fiatalembert, de nem úgy történt, ahogyan azt az újság és a televíziók lehozták. A fiatalember egy félig nyitott bérlettokkal szállt fel a buszra és nem láttam, van-e érvényes bérlete. Utánaszóltam, hogy légy szíves gyere vissza, mert nem láttam a bérletedet. Mint ha a falnak beszéltem volna, elsétált hátra és helyet foglalt. Hátra mentem és mondtam neki, hogy szíveskedjen megmutatni a bérletét.
 
-Mert? - kérdezett vissza.
-Mert nem láttam, amikor felszálltál - mondta a buszsofőr, de a fiatal erre sem mutatta meg a bérletét. -Ki foglak zárni az utazásból, ha nem mutatod meg.
 
b1
 
Mivel a sofőr továbbra sem nézhette meg az utas bérletét, ezért megfogta a sálját, hogy levezesse a buszról.
 
-Erre nagy nehezen megmutatta a bérletét. Érvényes volt, igazából nem is értettem, addig miért nem mutatta meg. Ezután visszamentem a helyemre és folytattam a további utasok beszállítását.
 
Sértve érezte magát az utas
 
Több perc elteltével, közvetlenül indulás előtt odament a sofőrhöz a fiatal utas.
 
-Te mit szórakozol velem? - kérdezte az utas emelt hangon.
-Arany barátom, én nem szórakozom veled, hanem próbálom a munkámat végezni - válaszolt a sofőr, miközben kiszállt az ülésből. - Nekem az a feladatom, hogy ellenőrizzem a bérletedet, neked meg az, hogy megmutasd, kérés nélkül.
-Faszszopó vagy! - vágta a sofőr arcába az utasok előtt a fiatal.
 
A buszsofőrnél ez volt az utolsó csepp a pohárban.
 
bu4
 
-Erre a kijelentésére válaszul "szájba kormányoztam". Nem volt vészes, nem volt erős ütés, de valóban meglegyintettem. Ő meg csendben hátra ment és nem szólt többet. Később az édesanyjával elmentek látleletet vetetni és feljelentettek, utána meg mentek a sajtóhoz, ahol úgy jelent meg, hogy én trágárkodtam és ütöttem, miközben ő semmit nem csinált.
 
Visszakérdeztünk az ütés erejére, de a sofőr kitartott amellett, hogy nem volt erős. "Közel 100 kiló vagyok, ha beledőlök abba az ütésbe, akkor annak más kimenetele van."
 
-Amikor megmutatta a bérletét én lezártnak tekintettem a történetet. Nem én mentem utána hozzá, hanem ő jött hozzám.
 
Jelentkeztek szemtanúk
 
A nyugat.hu-nál jelentkezett két szemtanú is, akik szintén cáfolták a fiatalember által elmondottakat és megerősítették azt, amit a buszsofőr elmondott a 112Press-nek. Kaptunk részleteket is a 20 éves fiatalember "előéletéről", aki korábban már egy buszmegállóba is belekötött és komoly sikereket ért el a létesítmény leamortizálásában.
 
b2
 
Rákérdeztünk a buszsofőrre is, hány fegyelmit gyűjtött az elmúlt években? Kiderült, hogy egyet sem. Másfél éve kizárt valakit az utazásból, az illető pedig feljelentette, de akkor végül a sofőrnek adtak igazat.
 
Állást keres
 
Az élet nem áll meg a munkahely elvesztése után sem. Az 50 éves férfi most állást keres. Feltöltötte és több helyre elküldte az önéletrajzát, bejelentkezett álláskeresőként a munkaügyi hivatalba és keresi a lehetőségeket. Német nyelvtudás nélkül a szomszédos Ausztria nem jöhet szóba, az ottani cégek megkövetelik a tárgyalóképes nyelvtudást.
 
bu6
 
Mit kellett volna tennie?
 
Megkérdeztük a sofőrt, mi lenne a helyes magatartás, ha elé állnánk és az arcába üvöltenénk, hogy "te faszszopó"?
 
-Erre nem vagyunk kiképezve, pedig nem ártana egy stresszkezelési tanfolyam. Leginkább nyelnem kellene. Vagy rendőrt hívni, de ennek is az utasok innák meg a levét. Fel is jelenthetném becsületsértésért. Nem tudom, melyik a jó megoldás. Vagy eltűröm harminc ember előtt, hogy gyalázzanak.
 
-Mennyire gyakori, hogy így beszélnek a buszsofőrrel?
-Egyre gyakoribb, sajnos. Leginkább a fiatalokra, tízen- huszonévesekre jellemző. Megveszik a bérletet és onnantól azt gondolják, hogy övék a busz. Vas és Zala megye határán van olyan járat, amin rendszeresen randalíroznak a gyerekek és családtagjaik  és nem mernek szólni nekik.
-Mit jelent az, hogy randalíroznak?
-Zaklatják a  többi utast, piszkálják, terrorizálják a kisebb gyerekeket, hangoskodnak, káromkodnak, szemetelnek.
-Nincs olyan utas, aki ilyenkor felállna és rendet vágna?
-De, előfordul az is. Utána egy ideig  rend van, majd kezdődik elölről. Ami komoly probléma még, hogy túl vagyunk feszítve, kevés az ember, idegileg kimerültek vagyunk, szabadságot kivenni nagyon nehéz. 90 nap szabadságot fizettek ki nekem, amikor eljöttem.
-Pedig emberéletekért felelnek...
-Igen, ez nagyon fontos. Korábban szinte csak kihalásos alapon lehetett bekerülni buszvezetőnek, most pedig alig tudnak embert fogni. Egy barátom azt mondta, hogy régebben a pap után a második legfontosabb ember a buszsofőr volt egy faluban. Mára már sehol sincs ez a megbecsülés, sem erkölcsileg, sem anyagilag.
 

Képeink illusztrációk.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.