Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 22.

A szénmonoxid-érzékelők működését is vizsgálják

Október 15-ét követően módosul a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló 2012. évi XC. törvény, több fontos változás lép érvénybe.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatók a kémények általános felülvizsgálata alkalmával a füstelvezetők, kémények vizsgálatán túl kötelesek lesznek vizsgálni a műszaki követelményeknek megfelelő szénmonoxid-érzékelők felszerelését és működését is.

Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltató feladatainak ellátását lehetővé tenni, a feltételeket biztosítani, a feltárt szabálytalanságokat megszüntetni, és a közszolgáltatásért járó díjat megfizetni.

A létesítmények vonatkozásában két új bekezdéssel egészül ki a jogszabály, amelyek a következőket tartalmazzák:

  • Amennyiben a tüzelőberendezés közösségi térben vagy vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van, az üzemeltetés esetén
    • Bölcsődei, óvodai vagy iskolai ellátás nyújtására szolgáló,
    • A vendégéjszaka eltöltésére használt,
    • A személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézmény céljára szolgáló,
    • A fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szolgáló,
    • A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet – 23/2011. (III. 8.) Kormányrendelet – hatálya alá tartozó,

az ingatlan tulajdonosa köteles a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő szénmonoxid-érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére.

  • Amennyiben a tüzelőberendezés közösségi térben vagy vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van, és az épület új építésű, abban az esetben vehető használatba, ha a tüzelőberendezés helyiségében szénmonoxid-érzékelő berendezést helyeztek el.

A szénmonoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények megállapítására miniszteri rendelet készül.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a fenti változások szem előtt tartására és betartására!

Katasztrófavédelem 2013.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.