Barion Pixel
Szerző: Katasztrófavédelem / Videó: Tánczos Mihály 2014. szeptember 28.

A Spider Mentőcsoport keresőkutyás képzése Szombathelyen

Szeptember 27-28-án közös felkészítésen vett részt a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport kutyás kutató-felderítő egysége és a miskolci Spider Mentőcsoport. Videónkon Lizi kutya első levegőbe emelkedése is látható.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tavalyi év egyik fő céljául tűzte ki a járási mentőcsoportok megalakítását. 2013. május 11-én állt rendszerbe a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, amely a tűzoltási, műszaki kár-elhárítási, mélyből, magasból és vízből mentési feladatokon túlmenően képes pszichológiai és mentálhigiénés feladatok ellátására, valamint kutyás felderítésre is.

 

 

A mentőcsoport idén júniusban nemzeti minősítő gyakorlaton vett részt, ahol a speciális egységeknek is bőven jutott feladat, úgy mint kutyás keresés, eltűnt személyek felkutatása. A minősítés megszerzését követően a mentőcsoport felkészültségének folyamatos szinten tartása a feladat.

A képességek szinten tartása, fejlesztése mentőkutyák esetén különösen fontos, a rendszeres trenírozás elengedhetetlen. Ennek érdekében a Borostyánkő Mentőcsoport kutyás felderítő egységét képező Kutyás Univerzum kutyaiskola vezetője, Kunhegyesi Tibor felvette a kapcsolatot a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjével, Lehóczki Lászlóval.

A szeptember 27-28-ai felkészítés elméleti oktatásból és gyakorlati képzésből tevődött össze. Az elméleti oktatás keretében a kutyavezetők a kutyák viselkedéséről, jelzési és kapcsolattartási rendjéről kaptak bővebb tájékoztatást, a mai gyakorlati képzésen pedig speciális területkutatási, romok alatti felderítési feladatokat hajtottak végre a mentőkutyák és vezetőik.

A gyakorlaton különleges próba várta a kutyákat, hiszen az alpintechnikával végrehajtott mélyből, magasból és rom alóli mentést kellett elsajátítaniuk. Alpinisták kötélpályát építettek ki, a kutyákat ezen keresztül szállították fel a gyakorlat helyéül szolgáló romos épület felső szintjére, ahol eltűnt személyek felkutatása volt a feladatuk. A mentőkutyák, melyeket a felderítést követően szintén kötélpályán engedték vissza a földre, hamar alkalmazkodtak a különleges helyzethez, és a második feladatnál már gyakorlottan, nyugodtan viselték a „repülést”. A feladatok között szerepelt területkutatás is, amely során sérülteket, illetve elhunyt személyeket kellett szagminta alapján megtalálniuk.

A speciális kutyás-alpintechnikai mentés elsajátításával további lehetőségek nyíltak meg a Borostyánkő Járási Mentőcsoport kutyás felderítő egysége előtt a mélyből és magasból mentés, illetve romok alatti kutatás területén.

A következő időszakban tovább folytatódik a Borostyánkő Mentőcsoport speciális egységeinek felkészítése, októberben a mentőcsoport alpinista egysége vesz részt egy különleges felkészítésen, Miskolcon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.