Barion Pixel
Szerző: Vas MRFK / ORFK-OBB 2019. február 13.

84 gépjárművezetőből egy sem volt ittas Celldömölk környékén

Finn-módszerrel ellenőrizték a járművezetőket. Ennek segítségével egy-egy ellenőrzés csupán pár másodpercig tart, ha a sofőrnél nem jelez az alkoholszonda.

A rendőrség rendszeresen tart – a megye egész területén – olyan preventív jellegű közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, amelyek az ittas járművezetők kiszűrésére irányulnak.

Fotó: Vas MRFK

Ez alkalommal a Celldömölki Rendőrkapitányság illetékességi területén – 2019. február 12-én – nyolcvannégy gépjárművezetőt ellenőriztek a rendőrök. Az intézkedések során egy esetben sem jelzett alkoholfogyasztást az alkoholszonda.

A „finn módszer”:

Az alkohol-szondáztatás gyors és hatékony módszerét a finn rendőrség dolgozta ki és alkalmazta elsőként. A módszert más európai országok rendőrségei is átvették.

Bő egy évtizede Finnországban a szeszesital fogyasztás és a kapcsolódó ittas járművezetés kiemelt egészségügyi és közlekedésbiztonsági problémának számított. A helyzet kezelése érdekében a kormányzat a megfelelő módszereket kereste és meg is találta. Először a jogszabályi háttérben vezettek be szigorításokat, majd gyakorlati síkra lépve megreformálták a rendőri intézkedéseket. Jelentős mértékben fokozták a közúti alkoholellenőrzések számát és ennek érdekében új elektromos kézi légalkoholmérő készülékeket szereztek be.

Az alkoholellenőrzések módszerét is megváltoztatták, és bevezették azt az új eljárási módot, melyet Európában a „finn módszer” néven ismernek. A módszer lényege, hogy gondos előkészítést követően meghatározott útszakaszon több leállító és biztosító rendőr bevonásával egyidejűleg több járművezető ellenőrzése történik meg, rendkívül rövid idő alatt. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják és velük szemben eljárás veszi kezdetét. 
Ezzel a módszerrel egy-egy ittasság ellenőrzés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe és negatív eredmény után a gépkocsivezető késedelem nélkül folytathatja az útját. (A helyszín megválasztásával kapcsolatban fontos, hogy az a biztonságos tömeges leállításra alkalmas legyen, feleslegesen ne tartsa fel a forgalmat illetve ne veszélyeztesse az ellenőrzők és ellenőrzöttek testi épségét.)

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.