Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. szeptember 28.

125 éves jubileum a hosszúperesztegi tűzoltóságon

Az immár 125 éves múltra visszatekinthető Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az idők folyamán gyökeres változásokon ment keresztül legyen szó szervezeti formáról, technikai felszereltségről, vagy épp a személyi állományról, de a lényeg nem változott: az élet-, illetve vagyonmentés és a tűzoltás, mint alapfeladat, megmaradt.

Az egyletből egyesület és önkéntes tűzoltóság lett, amely 2014 óta önállóan számolja fel a tűz-és káreseteket a vállalt öt környékbeli településen. Szeptember 26-án a több mint egy évszázados fennállást ünnepelték a község tűzoltói.

125 éves jubileum a hosszúperesztegi tűzoltóságon




Szentmisével kezdődött szeptember 26-án, szombaton a Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltóság ünnepi rendezvénye, melyet 125 éves fennállás alkalmából rendeztek a község tűzoltói. A szentmisét követő ünnepségre a művelődési házban került sor, melyen tiszteletét tette V. Németh Zsolt térségi országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkára, Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség elnöke is.

Farkas Margit, a település polgármestere ünnepi beszédében utalt arra, hogy a település a nagyobb városoktól viszonylag távol található, ezért mekkora kiemelt fontossággal bír a község és a fehérfolton fekvő térség lakói számára, hogy egy jól képzett és korszerűen felszerelt tűzoltó egyesület működik a településen.

Benkő Zsolt, az egyesület parancsnoka beszédét egy Széchenyi-idézet köré, jelmondatuk köré építette, miszerint: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!”. A parancsnok felvázolta az egyesület jelenét, majd szólt a jövőbeli tervekről.

12027654_874161276024817_3730615396377252063_n
Fotó: Pajor Balázs, Benkő Zsolt

Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megemlékezett az egyesület alapításáról, fejlődéséről, a fennállás óta végbement változásokról, különös tekintettel az elmúlt időszakban bekövetkezett gyökeres szervezeti változásokra. Kitért a tűzoltóság térségben betöltött fontos szerepére, valamint az átalakulás óta végrehajtott számos beavatkozásra, tűzoltásra, műszaki mentésre. Megköszönte az emberöltők alatt végzett kitűnő munkát és hosszú, hasonlóan eredményes jövőt kívánt az egyesületnek.

Zászlószalagok felkötésével és elismerések átadásával folytatódott a rendezvény.

Szolgálati érmet kaptak:

40 éves jubileumi érem:
- Szijártó Sándor önkéntes tűzoltó

25 éves jubileumi érem:
- Molnár Imre,
- Hosszú Zoltán,
- Gyalog László önkéntes tűzoltók

20 éves jubileumi érem:
- Benkő Zsolt,
- Takó Ferenc önkéntes tűzoltók

40 órás alaptanfolyam bizonyítványt szereztek
- Schimmer Dániel,
-Marton Tamás

A tűzoltás vezetői beosztás betöltésre jogosító tűzoltó II. tanfolyam sikeres elvégzését tanúsító vizsga okmány átadásával egyidejűleg oklevél elismerésben részesítették a tűzvédelem terén végzett eredményes önkéntes munkája elismeréseként Góczán Antal és Baráth András önkéntes tűzoltókat.

A Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség a tűzvédelem érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként díszoklevél elismerésben részesítette Dénes Bálint önkéntes tűzoltót.

A Vas Megyei Önkormányzat elnöke az önkéntes egyesület vezetésében valamint a Hosszúpereszteg és környéke településeinek a tűzvédelme javítása érdekében tett munkájának elismeréseként a  Vas Megyei Önkormányzat Elnökének emlékplakettje elismerésben részesítették Benkő Zsoltot az önkéntes tűzoltó egyesület parancsnokát.

12049263_874160046024940_4748415927206435608_n

Az ünnepi rendezvényt a helyi óvodások zenés-táncos bemutatója követte, melyet a kisiskolások műsora tett még színesebbé, végül egy irodalmi összeállítást tekinthettek meg a résztvevők.

A Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére igénybe vehető pályázaton egy Suzuki Vitara Allgrip gépjárművet nyert el. A jármű kulcsait V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkártól vehette át a parancsnok. A terepjárót a helyi plébános megszentelte, melyet ezt követően vehettek birtokba a tűzoltók.

A jubileumi rendezvényt ünnepi vacsora zárta.

 

 

  


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.